Vojna in šport

Pred tekmo Ukrajine razstavili v vojni uničene stole iz ukrajinskega stadiona

A.S./STA
17. 6. 2024, 18.26
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 18.29
Deli članek:

V Munchnu so pred prvo tekmo ukrajinske nogometne reprezentance razstavili v vojni uničene in poškodovane sedeže z nogometnega stadiona v Harkovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eksponat je razkril legenda ukrajinskega nogometa Andrij Ševčenko.

X, Business Ukraine mag (@Biz_Ukraine_Mag)
Razstava poškodovanih stolov iz ukrajinskega stadiona opozarja na številne uničene športne objekte v Ukrajini.

"Na igrišču je ena ukrajinska ekipa, a tudi na milijone vojakov, ki bodo ostali in branili Ukrajino. Danes igramo za ljudi, ki branijo naša življenja in našo domovino," je ob tem dejal zdaj 47-letni Ševčenko. Na osrednjem trgu v Munchnu so organizatorji namestili poškodovan del rumeno-modrih sedežev s stadiona Sonjačnji v Harkovu. Objekt so zgradili za potrebe treningov reprezentanc na evropskem prvenstvu leta 2012, ki sta ga gostili Ukrajina in Poljska.

Maja 2022 porušena tribuna opozarja na številne uničene športne objekte v Ukrajini od ruske invazije, ki se je začela februarja 2022. V izjavi za javnost Ukrajinske nogometne zveze so zapisali, da so tribuno doslej razstavljali po vsej Evropi. Nosi namreč sporočilo, da v vojni trpi tudi nogomet.

Skupaj je bilo po podatkih ukrajinske zveze v ruski invaziji uničenih 77 nogometnih stadionov, skupno pa več kot 500 športnih objektov, zaradi česar morajo številni ukrajinski športniki pred olimpijskimi igrami v Parizu trenirati v tujini. Ukrajina se je za uvod EP v Nemčiji danes pomerila proti Romuniji in izgubila z 0:3.


Uničene sedeže s tribun stadiona v Harkovu bodo razstavili tudi v mestih, kjer bo Ukrajina odigrala naslednji tekmi v okviru skupine E. To bo proti Slovaški 21. junija v Düsseldorfu in 26. v Stuttgartu proti Belgiji.