Mogoče čez 50 let

Video: Oglejte si humanoidnega robota, ki je zmožen voziti avto

M.G.
17. 6. 2024, 17.54
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 18.02
Deli članek:

Robot, ki so ga poimenovali Musashi, ima človeško fiziogonomijo ter je zmožen opravljati osnovne naloge vožnje avtomobila, vendar takšen pristop zaenkrat še ni niti približno varen.

Profimedia
Humanoidni robot Musashi med vožnjo avtomobila. To bi bila lahko prihodnost vožnje, a izumitelj pravi, da smo še vsaj 50 let oddaljeni od tega.

Humanoidnega robot, ki lahko vozi avto, bi lahko nekega dne uporabili kot robota šoferja, vendar izumitelj robota Musashi realno priznava, da smo od tega oddaljeni vsaj še 50 let. Večina avtomobilov brez voznika deluje bistveno drugače kot človeški voznik, saj uporablja umetno inteligenco in mehanske sisteme narejene po meri za neposredno premikanje volana in stopalk. Ta pristop je veliko učinkovitejši in enostavnejši, od uporabe humanoidnega robota za vožnjo, vendar je tak sistem tudi prilagojen za vsak posamezen avtomobil posebej.

Kento Kawaharazuka z Univerze v Tokiu je skupaj s sodelavci razvil humanoidnega robota, ki vozi avto na enak način, kot to dela človek. Musashi ima človeško okostje in mišičje, ima pa tudi kameri v obeh očesih ter senzorje sile v rokah in nogah. Robot je zmožen sam ugotoviti, katera dejanja so potrebna za pravilno vožnjo avtomobila in je zmožen odziva na dogodke v prometu, kot je spreminjanje barv semaforja ali zaznavanje osebe, ki denimo stopi pred avto.

Robot lahko trenutno izvaja samo osnovne veščine vožnje, kot je vožnja naprej v ravni liniji ali zavijanje v desno ter premikanje s hitrostjo okoli 5 kilometrov na uro na cestah, ki seveda niso del javnega prometa. "Hitrost avtomobila ni velika. Tudi upravljanje z avtomobilom zaenkrat ni hitro v primerjavi s človekom," pravi Kawaharazuka. Vendar Kawaharazuka upa, da bo sistem v prihodnosti izpopolnil in bo robot sposoben voziti katerikoli avto v katerga se bo usedel, kar bi lahko bilo koristno, če se bodo kdaj v prihodnosti humanoidni roboti proizvajali masovno. "Ne gledam 10 ali 20 let v prihodnost, ampak gledam 50 ali 100 let naprej," pravi.

"Ta študija je potencialno zanimiva za ljudi, ki razvijajo humanoidne robote, vendar nam ne pove veliko o sami avtonomni vožnji," pravi Jack Stilgoe z University College London. "Avtonomni samovozeči avtomobili ne vozijo in ne smejo voziti kot ljudje. Tehnologiji se ni treba zanašati na okončine in oči, saj ima druge, varnejše in uporabnejše načine zaznavanja okolice, pri čemer se zanaša na digitalne zemljevide in namensko infrastrukturo."