Nesreča ali sabotaža?

Med urjenjem umrl češki vojak, še več ranjenih

M.G.
17. 6. 2024, 16.11
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 17.29
Deli članek:

Sedem vojakov je bilo ranjenih v eksploziji v ponedeljek na češkem vojaškem območju, ki ga uporabljajo za urjenje ukrajinskih enot, eden pa je na licu nesreče umrl, so sporočili pripadniki češke vojske in bolnišnice v Olomoucu

Profimedia
Vojaško območje v Libavi na Češkem, kjer se je v eksploziji streliva danes poškodovalo osem vojakov, en pa je umrl.

Dva huje poškodovana vojaka so morali urgentno s helikopterjem odpeljati v univerziteto bolnišnico v bližnjem mestu Olomouc, ki leži približno 200 kilometrov vzhodno od prestolnice Prage, je povedal tiskovni predstavnik bolnišnice Adam Fritscher. "Šest so jih z reševalnimi vozili prepeljali v vojaško bolnišnico v Olomoucu, enega pa so oskrbeli sami na kraju nesreče," je še dodal Fritscher za AFP. En vojak pa je utrpel tako hude poškodbe, da je na mestu nesreče umrl.

Nesreča se je pripetila v Libavi, kraju vzhodno od Olomouca, kjer češka vojska usposablja ukrajinske vojake že od konca leta 2022. Tiskovna predstavnica vojaške policije Katerina Mlynkova je za medije povedala, da poškodovani vojaki niso bili tujci, temveč Čehi. Vojska pa je na omrežju X sporočila le, da je "neopredeljeno strelivo eksplodiralo", niso pa navedli drugih podrobnosti.

Nekateri češki mediji sicer navajajo, da je velika verjetnost, da je šlo za sabotažo s strani Rusov, saj je v zadnjem času (naključje ali ne) prišlo do več požarov v različnih vojaških in civilnih skladiščih, ki so povezana s pošiljkami za pomoč Ukrajini.