Špizza – izbor Naj picerija Slovenije

Grande finale: najboljše picerije v državi so razplamtele Portorož

Zoran Triglav
17. 6. 2024, 16.23
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 23.10
Deli članek:

V marini Portorož je v soboto potekala zaključna prireditev naše velike kampanje. Podelili smo nagrade 25 najboljšim picerijam iz vseh slovenskih regij.

Jure Klobčar
Skupinska slika s predstavniki najboljših picerij v državi

Izbor Naj picerija Slovenije je letos potekal že tretjič; prvič pod sloganom Špizza in pod okriljem medijske družbe Media24. Medtem ko je v prvih dveh izborih (2020 in 2023) naj picerije Slovenije določil glas ljudstva, je letos kampanja, ki sem si jo zamislil podpisani, potekala drugače. Med drugim smo vanjo vključili še državno prvenstvo picopekov, ki je bilo v začetku februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Namen kampanje je že od vsega začetka dvig kakovosti ponudbe v picerijah, hkrati pa promocija poklica picopeka, ki je eden najbolj deficitarnih ne le pri nas.

Jure Klobčar
Enajstletni Brin Rekar ob svojem stricu Alešu in Gregu Ivančiču, ki je za dogodek posodil dve peči Glowen Raptor 2.

Najboljše picerije v državi po vseh regijah je letos izbrala žirija, poleg podpisanega sestavljena iz strokovnjakov in drugih poznavalcev tega področja. Najbolj vidna imena med njimi so Urška Petelin, odgovorna urednica ugledne kulinarične revije Dober tek, Primož Dolničar, veliki poznavalec kulinarike in doslej edini Slovenec s svojo lastno kuharsko oddajo na priljubljenem kanalu svetovnega formata 24kitchen, ter Noah Charney, neutrudni raziskovalec ter promotor slovenske kulinarike in turizma. Prav našteti so izbranim najboljšim picerijam na družabnem dogodku v Marini Portorož podelili nagrade.

Jure Klobčar
Nagrado za svojo picerijo je od Urške Petelin, Noaha Charneyja in Primoža Dolničarja prejel tudi Aleš Hlačer, celjska legenda med picopeki.

Glavni kriterij izbora je bila seveda kakovost pice. Sem štejemo na eni strani kakovost, pravilno pripravo in pravilno zapečenost testa, na drugi strani pa kakovost in pravilno odmerjanje ter premišljeno kombinacijo vseh uporabljenih sestavin. Veliko pozornosti smo posvetili spremljevalni ponudbi, zlasti v tekočem smislu, nenazadnje pa sta izjemno pomembni tudi urejenost lokala in prijaznost osebja. Le dobra uravnoteženost vsega naštetega namreč poskrbi za dovršeno celostno doživetje pice.

Jure Klobčar
Mojstrica Tina iz picerije Gajbica v svojem elementu

Se morda sprašujete, zakaj smo za veliki finale izbrali prav Portorož? Tam obratuje picerija Vesuvio, ki je slavila zmago na lanskem izboru. In smo napravili podobno kot pri Evroviziji ...

Jure Klobčar
Jakob Gašpar Mišič se je po lanski zmagi razveselil ponovnega odličja.

Na izjemnem prizorišču nad bazenom v marini so gostje prireditve uživali ob izjemnih vinih Vinske kleti Frelih. Zeleni silvenec, modra frankinja in cviček od fare se po mnenju hišnega enologa lepo podajo k picam.

Jure Klobčar
Gostje so bile navdušene nad vini Frelih.

Tisti, ki prisegajo na pivo, so se osvežili z dvema vrstama piva novogoriške pivovarne Reservoir Dogs. Dve vrsti osvežilnih koktajlov, aperol špric in džin-tonik, so iz aparata, zelo priročnega za uporabo v lokalu, točili Okusi Italije, ki so priskrbeli tudi vrhunski prosecco in moko za pice. Za izdatno brezalkoholno osvežitev je poskrbela Coca-cola s šestimi vrstami napitkov. 

Jure Klobčar
Ponudba Okusov Italije je zares pestra in raznolika.

Ob odlični izbiri pijače, ki so jo neutrudno stregle štiri brhke točajke, so mojstri iz različnih picerij z združenimi močmi spekli kakšnih 200 okusnih pic, in to na način, kot ga ni mogoče doživeti nikjer drugje: picerija Fuoriseria je priskrbela dobro spočito testo, nekaj ga je prispevala tudi picerija Gajbica.

Jure Klobčar
Z združenimi močmi picopekov so nastajale krasne pice.

Peruzza iz Ljubljane je prispevala ogromno količino pelatov in najboljše mocarele ter drugih surovin, pečen in kraški pršut ter mortadelo pa pršutarna Kras. Seveda ni šlo brez najboljšega kvasa in kislega testa Fala. Picopeki in povabljeni gostje so imeli na voljo tudi obilen izbor začimb in drugih okusnih dodatkov podjetja Kotanyi. Prvovrstne sveže gobice so prispevali Šampinjoni Smuk.

Jure Klobčar
Obiskal nas je tudi Marin Vanjak, Pizza Premium Brands in lastnik nekdanje zagrebške picerije O'Hara.

Vse pice je kakšnih deset mojstrov picopekov speklo v dveh pečeh povsem nove linije Glowen Raptor 2. Poganjale so ju zelene jeklenke podjetja Butan Plin.  

Jure Klobčar
Grega Ivančič, lahko bi rekli Glowen osebno, je mojster ne le za peči, ampak tudi za pico.

Ob zaključku dogodka, ki ga je povezoval legendarni DJ Lovro, tudi sam picopek, je portoroško nebo razsvetlil mogočen ognjemet.

Zoran Triglav
Ko je ogenj v pečeh ugasnil, je nebo nad Portorožem razsvetlil veličasten ognjemet.

Najboljše picerije v državi, ki so prejele odlikovanja za vrhunsko kakovost, so po abecednem redu:

5-6 kg, Ljubljana

Antica, Grosuplje

Avio pub, Postojna

Baffi, Radovljica

Cimešter, Kovačevci

Dal Nonno, Celje

Fantom, Slovenj Gradec

Figo, Kranjska Gora

Fontana, Krško

Frik, Ajdovščina

Fuoriseria, Izola

Gajbica, Ravne na Koroškem

Golobček, Vransko

Huda, Brežice

La Pizzeria, Maribor

Nona, Murska Sobota

Orli, Tenetiše

Peruzza, Ljubljana

PizzaLab, Ravne na Koroškem

Poper, Maribor

Pri Zotlarju, Buje pri Divači

Reservoir Dogs, Nova Gorica

Trappa, Ljubljana

Valerie, Lavrica pri Ljubljani

Vesuvio, Portorož

Jure Klobčar
Ledena osvežitev v Marini Portorož