Zlata kokoš športnih stav

Za nakup Športne loterije največ zanimanja med Čehi in Madžari

Primož Cirman / Tomaž Modic
17. 6. 2024, 16.40
Deli članek:

Začel se je nov poskus prodaje Športne loterije. Kdo vse se zanima za nakup monopolista na trgu športnih stav? In kdo bo imel o tem poslu zadnjo besedo?

Marko Vavpotič / M24
Športna loterija naprodaj

Športna loterija, monopolist na domačem trgu športnih stav, ki letno obrne več kot 100 milijonov evrov, je spet naprodaj. Slabo leto dni po tem, ko je ministrstvo za finance zaustavilo prodajo Športne loterije britanskemu igralniškemu velikanu Entain, so namreč njeni lastniki, med katerimi so največji Olimpijski komite Slovenije (OKS), Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Smučarska zveza Slovenije (SZS), začeli nov postopek zbiranja nezavezujočih ponudb za nakup. Po naših informacijah se tokrat za Športno loterijo zanimajo vsaj trije potencialni prevzemniki. To so:

– češka družba Emma Capital, ki upravlja z več naložbenimi skladi. Njen ustanovitelj je Jiří Šmejc, generalni direktor in solastnik češke finančne skupine PPF, ki ima v Sloveniji že v lasti družbo Pro Plus, lastnico Pop TV in Kanala A. V konzorciju, ki ga vodi, sodeluje več drugih podjetij v lasti nekaterih najbogatejših Čehov. Za Športno loterijo se je že lani potegovala skupaj z Britanci in češko finančno skupino J&T, ki je največji posamezni zasebni lastnik Petrola.

– češka igralniška skupina Fortuna Entertainment Group, ki je eden vodilnih igralcev na trgih srednje in vzhodne Evrope. Njen lastnik je češka investicijska družba Penta, ki se je pred petimi leti zanimala za nakup Pop TV.

– madžarski igralniški velikan Szerencsejatek, ki je v lasti tamkajšnje države, upravlja pa z madžarsko loterijo, koncesijo za športne stave in lastniškimi deleži v največjih igralnih salonih. Njegova direktorica je Andrea Mager, nekdanja ministrica brez listnice v vladi Viktorja Orbana, ki jo je revija Forbes pred petimi leti razglasila za najvplivnejšo žensko na Madžarskem.

Kateri lobisti pomagajo Čehom?

Uradnih informacij o novem postopku prodaje Športne loterije ni mogoče dobiti. Po informacijah iz virov blizu enega od ponudnikov pa sta do zdaj nezavezujoči ponudbi oddala dva od treh interesentov: FEG in Emma Capital.

Češki FEG naj bi tako za nakup celotne Športne loterije ponujal več kot 70 milijonov evrov. To je precej več od vrednosti ponudbe, ki so jo lani skupaj oddali Britanci in Šmejc. Ti so bili namreč takrat za Športno loterijo pripravljeni plačati od 50 do 60 milijonov evrov. Druga ponudba, ki jo je v trenutnem postopku oddala družba Emma Capital, naj bi bila precej nižja. Pri tem naj bi bilo celotno izplačilo kupnine vezano na več pogojev. V obeh konzorcijih je sicer več podjetij, saj lahko ima po slovenski zakonodaji posamezni lastnik v rokah največ 20-odstotni delež v Športni loteriji.

EPH
Največji lastnik EP Holdinga je češki poslovnež Daniel Kretinsky.

Kot smo izvedeli, je v skupini ponudnikov, ki jo vodi Šmejc, znova tudi slovaško-češka finančna skupina J&T, ki obvladuje dobrih 15 odstotkov delnic Petrola. V preteklosti se je zanimala za nakup Cinkarne Celje, financirala pa je tudi prevzem Alpine, ki je od lani v lasti češke družbe K&H. Največji lastnik J&T je češki poslovnež Daniel Křetínský, ustanovitelj holdinga EPH, ki je leta 2021 postal 49-odstotni lastnik tovornega prometa Slovenskih železnic (SŽ).

Skupini, ki jo vodi Šmejc, pri kupovanju Športne loterije pomaga tudi več slovenskih lobistov. Prva je odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je v aferi sodna stavba zastopala prodajalca Sebastjana Vežnaverja, za uspešno opravljeno delo pa je prejela milijonsko nagrado. Drugi je Matija Sevšek, nekdanji tesen sodelavec nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal, pozneje pa državni sekretar v kabinetu nekdanje premierke Alenke Bratušek. Zdaj naj bi pri pripravi političnih načrtov pomagal županu Kočevja Vladimirju Prebiliču, ki je bil pred dnevi izvoljen za evropskega poslanca.

Primož Lavre
Odvetnica Nina Zidar Klemenčič je v aferi sodna stavba zastopala prodajalca in dobila milijonsko nagrado.

Prvi prodajni postopek padel zaradi zadržkov finančnega ministra

Športna loterija, ki je eden največjih plačnikov v blagajno Fundacije za šport, ima sedem lastnikov. To so NZS, ki jo vodi Radenko Mijatović, OKS, ki mu predseduje Franjo Bobinac, SZS, ki jo vodi Enzo Smrekar, Loterija Slovenija, državna Pošta Slovenije, podjetje Mont in smučarski klub iz Kranjske Gore. Trije med njimi, ki obvladujejo 57 odstotkov delnic (NZS, OKS, SZS), so želeli svoje deleže prodati že lani.

Toda v začetku lanskega poletja je pri njihovi nameri prišlo do preobrata. Britanski Entain je namreč umaknil vlogo za izdajo soglasja o nakupu, ki bi mu moralo po slovenski zakonodaji zeleno luč prižgati ministrstvo za finance. Po neuradnih informacijah so imeli takrat tudi na ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič, resne zadržke, povezane z Britanci. Ti so se namreč v zadnjih letih v več državah znašli v postopkih pred regulatorji zaradi slabih oziroma neobstoječih nadzornih mehanizmov, ki bi učinkovito preprečevali pranje denarja.
Kmalu po tem so se na ministrstvu odločili za pripravo nove igralniške strategije. Domači trg športnih stav in iger na srečo je namreč eden zadnjih v Evropi, ki je popolnoma zaprt za mednarodne spletne ponudnike športnih stav. Ti si sicer že več kot desetletje prizadevajo v Slovenijo vstopiti s pridobitvijo koncesije, a so vsi dosedanji poskusi spremembe zakonodaje propadli – in to prav zaradi zaščite položaja Športne loterije.

Sašo Švigelj
Minister Boštjančič pravi, da je Športna loterija v njegovih očeh vredna več.

Zadnja priložnost za velik zaslužek

To je tudi glavni razlog, da so se lastniki Športne loterije odločili za prodajo, saj imajo zdaj še zadnjo priložnost za velik zaslužek. Tisti, ki bi pred odprtjem trga kupil družbo, bi pridobil pomembno prednost pred konkurenti. Zato je Športna loterija v njegovih očeh vredna več. Po drugi strani bi čakanje lastnikov na odprtje trga zmanjšalo vrednost kupnine, ki si jo obetajo. Ko bo prišlo do odprtja trga za tuje stavnice, bi Športna loterija naenkrat dobila veliko konkurenco, kar bi poslabšalo njene rezultate in znižalo vrednost. To pa ni edini razlog prodaje. V času prejšnje vlade se je zapletalo celo pri podaljšanju koncesije. Če je ne bi dobila, bi izgubila vso svojo vrednost.

Pri prepričevanju ministrstva za finance, naj prižge zeleno luč morebitni prodaji Športne loterije, bo imelo pomembno vlogo tudi javno mnenje. To v preteklosti ni bilo naklonjeno tujim igralniškim velikanom. Zato se bo moral morebitni kupec med drugim zavezati k nadaljnji podpori slovenskemu športu. To je ohranitev sponzorstev in nadaljnjega prizadevanja k zbiranju sredstev za invalidske, humanitarne in športne organizacije, ne glede na ureditev trga.