Vzhodna polovica Slovenije na udaru

Nevihtna meja po diagonali: v teh delih grozi neurje z debelo točo

G.G.
7. 6. 2024, 11.39
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 16.42
Deli članek:

Komaj je postalo malo bolj poletno toplo, že grozijo nevihte. Toda ne povsod po Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Najvišje dnevne temperature se bodo dvignile do 29, mogoče ponekod do 30 ali 31 stopinj Celzija, predvidevajo na Agenciji RS za okolje (Arso). V popoldanskih urah se bodo zbrali grdi oblaki in po predvidevanju Slovenijo razdelili na dva dela. Osrednje Slovenije in zahoda ter Obale se bodo izognili, zaplesali pa bodo nad severom in severovzhodom, zato so na Arsu za ta del izdali oranžni alarm.

»V nižjih plasteh ozračja bo pihal spremenljivi vzhodni in severovzhodni veter, ki bo z višino spreminjal smer (vijačenje). V višjih plasteh bo pihal okrepljen veter zahodnih smeri. Zaradi ugodnih vetrovnih razmer lahko pričakujemo nastanek močnih (tudi superceličnih) neviht, ki se bodo sprva v popoldanskem času pojavljale v Avstriji in nato tudi v Sloveniji,« so zapisali ljubiteljski vremenoslovci na portalu Neurje.si.

V poznem popoldnevu in večeru bodo dosegle severni in severovzhodni del, pomikale pa se bodo proti jugovzhodu. Kaj lahko pričakujemo: krajevno neurje z debelo točo (premera do 5 cm) in nevihtni veter. Trenutno se zelo močna nevihta nahaja v bližini slovenske meje ter se pomika v smeri Maribora, opozarjajo na Neurje.si "Glede na vetrovni profil bo obšla del Koroške v smeri proti jugovzhodu, kjer se bo okrepila. Iniciacija novih neviht je predvidena na zahodni strani te nevihte, kar pomeni, da lahko v prihodnjih urah tudi drugod pričakujemo kako močnejšo nevihto (Koroška v smeri proti Celju), v območju, ki smo ga zarisali na jutranji prognozi," so zapisali.