Upravna enota Ljubljana

Nadgradili stavko: naročanj ni več, v "upočasnjenem ritmu" se čaka, da se pride na vrsto

G.G./STA
4. 6. 2024, 12.48
Posodobljeno: 4. 6. 2024, 12.52
Deli članek:

Na Upravni enoti Ljubljana, kjer zaposleni že dlje stavkajo, so s ponedeljkom prešli na spremenjen način dela. Na spletni strani stranke obveščajo, da so zaradi stavke vsi termini odpovedani. Stranke pa se lahko v času uradnih ur oglasijo na upravni enoti, tako na Linhartovi cesti kot na Tobačni ulici in počakajo, da pridejo na vrsto.

Andrej Petelinšek
/

Na upravni enoti pojasnjujejo, da stranke, ki so naročene, v roku 24 do 48 ur pred terminom obvestijo o odpovedi, vse stranke pa imajo možnost, da v času uradnih ur pridejo na upravno enoto. Tam bodo sicer, kot izhaja tudi iz zapisa na spletni strani, lahko sprejeli omejeno število strank, in sicer kolikor jih lahko sprejmejo v času uradnih ur. Te so vsak dan od 8. do 15. ure, v sredo pa do 18. ure. Kot poroča časnik Dnevnik, so že v ponedeljek, ko je še veljalo naročanje, nekateri za preprost opravek, kot je naročilo osebnega dokumenta ali prijava spremembe bivališča, čakali uro ali več.

V upočasnjenem ritmu

Predsednik konference sindikata upravnih enot v okviru Sindikata državnih organov Slovenije in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je za STA potrdil, da od ponedeljka stavka na ljubljanski upravni enoti poteka nekoliko drugače. Ne presoja se več nujnosti od primera do primera, ampak se sprejme vse stranke, ne glede na to, kaj želijo opraviti na upravni enoti, se pa dela v "upočasnjenem ritmu". Pojasnil je, da odločitve o odpovedi naročanja nista sprejela stavkovna odbora na upravni enoti, ker to ni v njuni pristojnosti, ampak gre za odločitev vodstva upravne enote. Pri tem pa je znova opozoril na seznam bistvenih nalog v času stavke, ki ga je ministrstvo za javno upravo objavilo kot priporočilo, načelniki upravnih enot pa povzeli v svojih sklepih. Seznam vključuje skoraj vse, kar počnejo upravne enote, s čimer se onemogoča stavka, je poudaril in dodal, da gre po njihovi oceni za nezakonito ravnanje, saj ni področnega zakona, ki bi omejeval zaposlene na upravnih enotah pri izvajanju stavke. Stranke prosijo za razumevanje. "To ni stavka ne proti strankam ne proti kateremu koli načelniku ali načelnici, ampak je naš protest usmerjen proti državi, ki za lastne uslužbence, za njihov materialni položaj, ne poskrbi tako, kot bi se spodobilo za razvito državo v EU," je poudaril Stanković. Dodal je, da si želijo stavko čim prej končati, a je za to predpogoj, da od vladne strani dobijo ustrezno ponudbo. Pogajalski proces pa po njegovih besedah poteka.

Upravna enota Ljubljana je ena od 34 od skupno 58 upravnih enot, na katerih so s 15. majem začeli stavkati vsakodnevno do izpolnitve zahtev. Še na nekaj upravnih enotah pa nadaljujejo stavkovne aktivnosti ob sredah, kar je sicer oblika protesta, s katero na upravnih enotah že od marca opozarjajo na svoje zahteve.

Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah.