Od 16. septembra

Strožji pogoji za vnos ruskih in beloruskih psov in mačk, nova pravila tudi za dihurje

J.V./STA
4. 6. 2024, 10.50
Posodobljeno: 4. 6. 2024, 10.55
Deli članek:

Od sredine septembra bodo za vnos psov in mačk iz Rusije in Belorusije v članice EU veljali strožji pogoji, so opozorili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za vstop bo vsaj tri mesece pred vnosom obvezen test titracije protiteles za steklino, opravljen v odobrenem laboratoriju in z dokazom o zadostni zaščiti proti steklini.

Profimedia
Nova pravila, ki bodo veljala tudi za bele dihurje, bodo začela veljati 16. septembra.

Nova pravila, ki bodo veljala tudi za bele dihurje, bodo začela veljati 16. septembra, novi pogoji pa bodo veljali za netrgovski vstop in uvoz omenjenih živali iz teh dveh tretjih držav. Nova pravila po navedbah uprave pomenijo, da vnos pasjih in mačjih mladičev ter mladičev belih dihurjev v EU pred dopolnjenim sedmim mesecem starosti ne bo več mogoč. Mladiče se proti steklini lahko namreč cepi šele po dopolnjenem 12. tednu starosti. Vzorec krvi za test titracije protiteles se odvzame 30 dni po cepljenju, nato pa bo po novem na vstop treba počakati še dodatne tri mesece.

Enaki pogoji bodo veljali tudi za vračanje odraslih psov, mačk in belih dihurjev iz Rusije in Belorusije v države EU. Lastniki morajo zato poskrbeti, da bo test titracije opravljen v Sloveniji oziroma kateri drugi članici unije, še preden žival zapusti povezavo. V tem primeru trimesečno čakalno obdobje po testu titracije ne bo obvezno. To pomeni, da živali lahko odpotujejo z lastnikom, ko pooblaščeni veterinar v uniji vpiše ugoden rezultat testa v potni list EU za hišne živali. Če se test titracije opravi v tretji državi, pa je treba upoštevati trimesečno čakalno obdobje po opravljenem testu titracije pred premikom živali v sedemindvajseterico.