Poostren nadzor

V nadzoru pregledanih skoraj 300 avtobusov, ugotovljene številne nepravilnosti

A. M.
31. 5. 2024, 11.09
Posodobljeno: 31. 5. 2024, 11.12
Deli članek:

Uslužbenci Inšpektorata RS za infrastrukturo, Policije in Finančne uprave RS so 22. in 23. maja 2024, ob podpori Evropskega organa dela izvajali usmerjen in poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu.

SOJ MZI
Poostren avtobusni nadzor je odkril številne nepravilnosti.

V nadzoru je bilo pregledanih 293 avtobusov, od tega je bilo pregledanih 97 avtobusov domačih prevoznikov, 143 avtobusov evropskih prevoznikov in 53 prevoznikov iz tretjih držav. Ugotovljene so bile številne nepravilnosti na področju tehnične brezhibnosti, neizvajanja linij, kršitve socialne zakonodaje, nezadostni časi počitka in manipulacije s tahografi.

Pri dogodku je sodelovalo Ministrstvo za infrastrukturo, ki tesno sodeluje z vsemi nadzornimi organi, tako pri pripravi zakonodajnih podlag in je pristojno za izdajo dovoljenj za opravljanje mednarodnih prevozov potnikov. V nadzoru so sodelovali tudi uslužbenci Inšpektorata RS za delo in inšpektor za javni potniški promet Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo ter uslužbenci DARS-a, ki so izvajali cestninski nadzor ter izvedli preusmeritve vozil na kontrolne točke.

Ugotovljene so bile tudi kršitve določb socialne zakonodaje, in sicer nepravilnosti v zvezi z manjkajočimi podatki za predhodnih 28 dni, ki jih mora voznik predložiti nadzornikom, zatajitve podatkov, ugotovljena je bila vožnja z drugo voznikovo kartico, vožnja brez kartice, nepravilna uporaba preklopnih mehanizmov na tahografu, odsotnost ročnih vnosov v tahograf ter nezadostni tedenski časi počitka. Na področju tehnične brezhibnosti so bile prav tako ugotovljene pomanjkljivosti in napake, dva avtobusa pa sta bila po odrejenem izrednem tehničnem pregledu izločena iz prometa zaradi kritičnih napak na zavornem sistemu in krmilnem mehanizmu. Ugotovljene so bile tudi kršitve v zvezi z zaposlovanjem voznikov avtobusov na črno ter ne najave občasnih prevozov kot tudi nepravilna uporaba OBU naprav s strani cestninskih zavezancev.

SOJ MZI
Nesanirano počeno vetrobransko steklo na enem izmed primerov.

Letošnji nadzor predstavlja nadaljevanje skupnih aktivnosti, začetih v lanskem letu – podoben nadzor je bil lani aprila izveden na avtocestnem počivališču Dul, sledil je skupen nadzor na Hrvaškem v decembru 2023. Nadzora so se letos kot opazovalci udeležili tudi predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov (prometna inšpekcija) ter hrvaške policije (mobilna enota prometne policije), predstavniki avstrijske policija in nemške policije, med njimi tudi predstavnik Evropskega združenja prometnih policij (ROADPOL), predstavniki Evropskega organa dela (ELA) ter predstavnik Evropske komisije, ki pri Generalnem direktoratu za mobilnost in promet pokriva navedeno področje.