SB Celje

V Celjski bolnišnici ni več infektologov, obseg dela omejen

A. M./STA
31. 5. 2024, 10.27
Posodobljeno: 31. 5. 2024, 10.31
Deli članek:

V SB Celje bodo prisotnost infektologov v urgentnem centru od junija zagotavljali v omejenem obsegu. Za zagotavljanje njihove neprekinjene prisotnosti bi namreč potrebovali dva dodatna infektologa, ki bi opravljala tudi dežurstva. Poudarjajo sicer, da je omejitev začasna, saj jeseni pričakujejo vrnitev specializantov, ki so trenutno na kroženju.

Bobo
Pomanjkanje kadra.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice (SB) Celje Radko Komadina je v torek na okoliške zdravstvene domove in koncesionarje naslovil dopis, da bo bolnišnica od junija zaradi kadrovskega stanja v urgentnem centru zagotavljala infektologa v omejenem obsegu. Med tednom bo prisoten do 18. ure, med vikendi in prazniki pa do 15. ure, je razvidno iz dopisa, ki ga je neuradno pridobila STA.

V SB Celje so za STA pojasnili, da je razlog za kadrovske težave in nezmožnost zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva velikost oddelka oziroma število in težavnost primerov, pa tudi neobvladljive napotitve v celjski urgentni center.

Trenutno zaposlujejo osem specialistov infektologije in sedem specializantov infektologije. Od osmih specialistov se jih lahko le pet vključuje v nujno zdravstveno varstvo, kar je daleč premalo, so opozorili.

Ob tem je v letošnjem letu en infektolog, ki je bil v bolnišnici zaposlen za 20 odstotkov, prekinil pogodbo o zaposlitvi. Z junijem pa odhaja še en specialist. Za zagotavljanje neprekinjene prisotnosti infektologa v urgentnem centru bi potrebovali dva dodatna infektologa, ki bi opravljala tudi dežurstva.

V urgentnem centru sicer več obravnav zaradi infekcijskih bolezni in respiratornih obolenj beležijo v zimskih mesecih. V ambulanti za infekcijsko nujno pomoč celjskega urgentnega centra so na primer junija 2023 beležili 327 primerov, julija 2023 342 primerov, avgusta 2023 pa 339 primerov. Decembra lani pa so zabeležili 448 primerov, januarja letos 537 primerov in februarja 433 primerov.

Kot je razvidno iz dopisa, je celjska bolnišnica okoliškim zdravstvenim domovom in koncesionarjem svetovala, naj bolnike, ki bi potrebovali nujno obravnavo infektologa, preusmerijo na infekcijski oddelek Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor oziroma na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana.

Na vprašanje, ali so o spremembah obvestili oba klinična centra, je vodstvo celjske bolnišnice odgovorilo pritrdilno. Iz UKC Maribor so po drugi strani STA sporočili, da o spremembah uradno niso bili obveščeni.

Predstojnik infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb pa je STA pojasnil, da je seznanjen s težavami celjske bolnišnice. "Naprošeni smo bili, da jim z našimi zdravniki priskočimo na pomoč. Z naše strani bodo posamezni zdravniki preko poletja lahko pokrili nekaj dni, kar pa jim težav ne bo rešilo," je navedel.

"Dogovora glede pošiljanja urgentnih bolnikov z morebitno okužbo v UKC Ljubljana ni bilo in tovrstna enostranska odločitev z naše strani ni sprejemljiva," je ob tem opozoril.

Pojasnil je, da ljubljanska infekcijska klinika svojo urgentno ambulanto v naslednjem tednu seli v prostore nekdanjega zavoda za varstvo pri delu. Hospitalizirane bolnike pa v bodo v nadaljevanju preselili v prostore na Vrazovem trgu. Kapacitete bodo zato okrnjene in dodatnega priliva bolnikov sistem ne bo zmogel, saj da že v trenutnih razmerah delujejo na meji.

Ob tem je Jereb sicer poudaril, da bodo tako kot doslej sprejemali bolnike iz drugih regij, ki potrebujejo terciarno obravnavo, in nudili telefonske konzultacije.

V SB Celje imajo sicer zaradi pomanjkanja zdravnikov težave z zagotavljanjem nujnega zdravstvenega varstva tudi na oddelku za žilno kirurgijo, zato bodo tudi tam primorani sprejeti podobni začasni ukrep, so napovedali.

Ob tem so poudarili, da so ukrepi na omenjenih oddelkih začasni, saj se v jesenskem času napovedujejo vrnitve specializantov s kroženja. Do takrat pa pričakujejo, da bo kljub težavam obravnava urgentnih primerov strokovna in varna, nenujne primere pa bodo obravnavali v roku 24 ur.