Sindikati ogorčeni

SDH namenja 79 milijonov evrov za obnovo po poplavah, vodstvo si je obenem povišalo plače

J.V./STA
28. 5. 2024, 21.55
Deli članek:

Nadzorni svet SDH je na današnji seji potrdil predlog sklica redne letne skupščine SDH. Ob tem je podal soglasje k predlogu, da se bilančni dobiček za lani v višini 78,9 milijona evrov nakaže v državni proračun kot prihodek namenskega proračunskega sklada za obnovo po neurjih.

Bobo
Predsednik uprave SDH Žiga Debeljak.

Kot so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH), je nadzorni svet potrdil revidirano letno poročilo družbe in skupine za lani ter podal pozitivno stališče k revizijskemu poročilu. Vladi je v vlogi skupščine predlagal, da na podlagi sprejetega letnega poročila in pozitivnega stališča k revizijskemu poročilu na skupščini sprejme sklep o podelitvi razrešnice vodstvu SDH za poslovno leto 2023.

Nadzorniki SDH so podali soglasje k odobritvi začasnega mirovanja terjatev do družb v skupini Cimos in sklenitvi pogodbe o tem. Cimos je v začetku leta upnikom, poleg SDH so to še nekatere banke, predlagal moratorij in podpis novega sporazuma o prestrukturiranju. Nadzorni svet SDH je danes podal tudi soglasje k dodatnemu financiranju in potrdil posojilno pogodbo za družbo Farme Ihan KPM.

V skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev se bo za financiranje obnove po poplavah kot eden od virov namenil tudi dobiček SDH. Vlada je statut SDH v skladu s tem novelirala marca. Ukrep bo veljal pet let, po oceni uprave SDH pa bi lahko v namenski proračunski sklad za obnovo vplačali okoli 100 milijonov evrov letno.

Nadzorniki so po informacijah POP TV na današnji seji obenem soglasno potrdili predlog predsednika uprave SDH Žige Debeljaka in njegovega namestnika Janeza Tomšiča, da se jima plače uskladijo z inflacijo, in sicer za isti odstotek, kot so zrasle plače v javnem sektorju.

Debeljak bo odslej mesečno dobival 13.230 evrov bruto plače oziroma 430 evrov več kot doslej, Tomšič pa 11.886 evrov bruto oziroma 386 evrov več kot doslej. Ob tem ju po informacijah POP TV čaka še enkratna nagrada v višini ene bruto plače. Poslovodstvo bo prejelo tudi 2000 evrov regresa.

Na SDH so za POP TV potrdili, da je uprava na predlog sveta delavcev odobrila dvig plače vsem zaposlenim za 3,36 odstotka od 1. junija naprej. Nagrade Debeljaku in Tomšiču niso komentirali.

V Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije so ogorčeni nad to potezo SDH, je za POP TV dejal njen predsednik Damjan Volf. "Dokler bodo v družbah SDH zaposleni, ki bodo imeli osnovno plačo pod minimalno plačo, si po našem mnenju tako vodstvo ne zasluži nobene dodatne nagrade," je dejal.