Sébastien Delogu

Francoski parlament suspendiral poslanca zaradi mahanja s palestinsko zastavo

J.V.STA
28. 5. 2024, 21.25
Deli članek:

Poslanec skrajno leve stranke Nepokorna Francija Sebastien Delogu dva tedna ne bo smel opravljati svojega dela zaradi mahanja s palestinsko zastavo.

Profimedia
Delogu je med razpravo o morebitnem francoskem priznanju Palestine začel mahati s palestinsko zastavo.

Spodnji dom francoskega parlamenta je danes za dva tedna suspendiral poslanca skrajno leve stranke Nepokorna Francija (LFI) Sebastiena Deloguja, ki je med razpravo o morebitnem francoskem priznanju Palestine začel mahati s palestinsko zastavo. Predsednica spodnjega doma Yael Braun-Pivet je njegovo ravnanje označila za nesprejemljivo.

Parlament je poslanca suspendiral ravno na dan, ko so Norveška, Španija in Irska uradno priznale Palestino. Po novem Palestino tako priznava 145 od 193 držav članic Združenih narodov. Francoski predsednik Emmanuel Macron je že februarja izjavil, da priznanje Palestine ni več tabu. Toda premier Gabriel Attal se je danes v spodnjem domu parlamenta izognil vprašanju stranke LFI o tem, ali se bo Francija kmalu pridružila svojim evropskim zaveznicam pri priznanju Palestine.

Vojna v Gazi, ki se je začela z napadom palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, v katerem je bilo ubitih več kot 1170 ljudi, je napetosti okrepila tudi v Franciji, državi z največjo judovsko skupnostjo za Izraelom in ZDA, ter največjo muslimansko skupnostjo v Evropi. Od začetka izraelske ofenzive na Gazo pa je bilo doslej ubitih najmanj 36.096 ljudi.