Odgovor na laži

Perutnino Ptuj razburil prispevek portala nacionalke

J.V.
24. 5. 2024, 09.40
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 09.58
Deli članek:

Zaradi poročanja portala MMC RTV Slovenija, da Perutnina Ptuj v ukrajinskem lastništvu naj ne bi imela več lastne jate, so se oglasili v družbi s pojasnilom, "saj nam je zaradi netočnih in zavajajočih informaciji bila povzročena velika škoda".

Bobo
V ptujskem podjetju odgovarjajo na zavajajoče poročanje nacionalke.

V prispevku nacionalke je bilo navedeno: "Po neuradnih informacijah naj v prihodnje na Ptujskem ne bi več vzrejali lastne jate." "Ta informacija je popolnoma neresnična in pri bralcih ustvari popolnoma napačno percepcijo, da v Perutnini Ptuj ukinjamo lastne jate, kar nikakor ne drži oziroma je celo ravno obratno. Perutnina Ptuj je namreč ravno v fazi obnove in rekonstrukcije hlevov matičnih jat, znotraj katerih je potekala proizvodnja valilnih jajc in predvideno je, da bomo prav v teh hlevih začeli z lastno vzrejo brojlerjev, za kar smo namenili okoli 20 milijonov evrov. Broilerska vzreja sicer poteka pri naših 250 kooperantih in je že več let polno zasedena, zato kooperante nenehno vzpodbujamo k širitvi kapacitet, obenem pa intenzivno, tudi preko medijev, vabimo nove," pojasnjujejo v Perutnini Ptuj.

V prispevku na MMC je navedeno še: "A morda ni odveč opozoriti na dejstvo, da so tuji zasebni lastniki v Perutnini Ptuj vse redkeje dosegljivi tudi za pojasnila novinarjem, z izjemo lastnih promocijskih dogodkov." "Podjetje sicer vodi management in ne lastniki, a je tudi ta informacija neresnična, saj novinarka ni poslala nobenega vprašanja ali prošnje za izjavo, na katero se ne bi odzvali. Prav tako ni poslala vprašanj vezanih na ukinitev vzreje ali prenovo farm, da bi lahko preverila svoje "neuradne informacije", saj bi ji z veseljem pojasnili razliko med matično in vzrejno jato," pravijo v podjetju.

PP: Naš ključen cilj je, da v Sloveniji še naprej prodajamo meso izključno slovenskega porekla

"V Sloveniji smo tako mi, kot naši rejci kooperanti, soočeni z izjemno oteženimi in dolgotrajnimi postopki pridobivanja dovoljenj za širitev in/ali izgradnjo novih hlevskih kapacitet, ki jih potrebujemo zaradi povečanega povpraševanja. Naš ključen cilj je, da v Sloveniji še naprej prodajamo meso izključno slovenskega porekla, zato smo sprejeli odločitev, da preuredimo vse lastne hlevske kapacitete za vzrejo piščancev. Perutnina Ptuj doslej tudi ni uvozila niti kilogram mesa iz tujine in tako bo tudi v prihodnje. Vse naše meso, ki ga prodajamo v Sloveniji, je in bo ostalo izključno slovenskega porekla ter s certifikatom Izbrana kakovost!" poudarjajo.

"Potrebno je tudi poudariti, da se sodelovanje z našimi obstoječim rejci kooperanti zaradi odločitve o delni lastni vzreji nikakor ne bo zmanjšalo, ampak ravno obratno. V strateškem načrtu razvoja Perutnine Ptuj je namreč v prihodnjih letih planirano povečevanje proizvodnih kapacitet in v kolikor želimo ta cilj doseči, je ključnega pomena, da zagotovimo dodatne vzrejne površine. Del slednjih bomo zagotovili prav s prestrukturiranjem nekaterih lastnih hlevskih kapacitet, preostanek pa s povečanjem hlevskih kapacitet obstoječih rejcev in povečanjem števila slednjih. Prav zato tudi vzpodbujamo in podpiramo obstoječe rejce pri posodabljanju ter širitvi njihovih obstoječih kapacitet, obenem pa intenzivno vabimo nove," še pojasnjujejo.