Iskalna akcija na Mangartu

Gorski reševalci med iskalno akcijo našli mrtvega Korošca

Danijel Cek
23. 5. 2024, 06.13
Deli članek:

Policisti in reševalci so v torek dopoldne v Posočju spet iskali pogrešanca. Tokrat je izginil 53-letnik z avstrijskega Koroškega, ki se je v ponedeljek pripeljal pod Mangartsko sedlo. Mnogi so domnevali, da je zašel na italijansko stran, kjer so ga prav tako iskali. Popoldne pa so na zahodni strani pobočja našli truplo moškega. Očitno je nameraval smučati z vrha in pri tem zdrsnil.

GRSZ
Iskalno akcijo je oteževalo slabo vreme.

»Glede na okoliščine najdbe policija ne izključuje možnosti, da gre za pogrešanega 53-letnega državljana Avstrije,« je po koncu iskalne akcije za pogrešanim Avstrijcem v torek nekaj minut pred tretjo uro popoldne sporočil Dean Božnik iz novogoriške policijske uprave.

Dan se je za bovške policiste in gorske reševalce začel s klicem iz centra za policijsko sodelovanje Vrata Megvarje, da od ponedeljkovega dopoldneva svojci pogrešajo 53-letnega državljana Avstrije, doma iz okolice Beljaka.

Očitno so svojci vedeli, kam se je odpravil, saj so iz novogoriškega OKC bovške policiste napotili na Mangartsko sedlo. Pred zadnjim predorom tik pod sedlom so kmalu našli njegov volkswagen sharan in potrdili domnevo svojcev, da se je v ponedeljek zjutraj po turistični cesti odpeljal tik pod vznožje Mangarta. Avto ni bil razbit ali kako drugače poškodovan, ampak pravilno parkiran.

Lado Mrakič/GRS Bovec
Gorski reševalci so lani opravili rekordnih 685 intervencij.

Iskanje oteževalo slabo vreme

Očitno je bilo torej, da se je Avstrijec odpravil nekam peš. Policija je za pomoč zato zaprosila bovške gorske reševalce. Šest se jih je kmalu pripeljalo do sedla in skupaj z enim policistom začelo iskati sledi za pogrešanim. Kmalu po začetku akcije so aktivirali posadko s policijskim helikopterjem, ki je nekaj minut po eni uri poletela proti Mangartskemu sedlu.

Razmere so bile za iskanje skrajno neugodne: kot po večini države je tudi pod Mangartom deževalo, območje pa je prekrivala megla, zato je bila vidljivost zelo slaba. Ob enih so se razmere nekoliko izboljšale, tako da so lahko poleteli s helikopterjem.
Nekaj minut po drugi uri popoldne naj bi pogrešanega istočasno ugledali gorski reševalci in policist na tleh ter posadka policijskega helikopterja, ki je krožila nad območjem. Ležal je v vpadnici italijanske poti proti vrhu Mangarta. Vsem je bilo takoj jasno, da ne bodo več reševali živega človeka, ampak njegovo truplo. Gorski reševalci so se tako spustili do trupla, ga namestili v nosila, pripeli na jeklenico, ki so jo spustili iz helikopterja, od koder so truplo potegnili na krov in ga prepeljali v bližino njegovega avta. Tam so ga predali komunalni službi.

Ob truplu turne smuči

Kot smo izvedeli, je imel nesrečni Avstrijec ob sebi turne smuči. Ali mu je zdrsnilo med hojo navzgor ali med spustom na smučeh, policisti in reševalci v torek niso mogli ugotoviti. Glede na smuči pa je očitno, da se je proti vrhu Mangarta s sedla odpravil po italijanski strani, po kateri naj bi tudi sicer smučali turni smučarji. Še pred nekaj dnevi naj bi se z vrha Mangarta po isti poti spustila slovenska turna smučarja.

Reševalci so imeli v torek srečo, da se je vreme od enih do treh nekoliko umirilo in razvedrilo, da se je izboljšala vidljivost in je helikopter lahko poletel, sicer bi iskanje pogrešanega lahko trajalo več dni. V torek zjutraj so pogrešanega iskali tudi na italijanski strani, vendar do zgodnjega popoldneva še niso prišli do vznožja italijanske smeri pod Mangartom. Z novogoriške policijske uprave so v torek sicer sporočili, da bodo opravili identifikacijo trupla, na podlagi katere bodo lahko z gotovostjo potrdili, da je šlo za pogrešanega Korošca. Na terenu je bilo že takoj ob najdbi v torek sicer vsem jasno, da gre za 53-letnega avstrijskega državljana. Iz policije pa so včeraj potrdila, da je na Mangartu umrl pogrešani 53-letni Avstrijec.