SDS in NSi

Iskanje 'ukradenih otrok' - državni zbor odredil preiskavo

A. M./STA
22. 5. 2024, 21.05
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 21.06
Deli članek:

DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi, na današnji seji so jo podprli tudi v SD. V Svobodi in Levici so odreditvi preiskave nasprotovali.

Robert Balen
/

Parlamentarna preiskava naj ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali na omenjena dejanja, ter ugotovi, čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do primerov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe. Preiskava naj ugotovi tudi povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu, je v imenu predlagatelja na seji zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave predstavil poslanec SDS Andrej Hoivik.

V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi se predvsem v 70. in 80. letih dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. Otroci naj bi umrli takoj po rojstvu ali v nekaj dneh po njem, njihovim staršem pa jih ni bilo dovoljeno niti videti, niti pokopati. Prav tako naj bi bila pomanjkljiva dokumentacija oz. naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti, je dejal.

Zaradi podobnih primerov v Srbiji je ta na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v letu 2020 sprejela zakon, s katerim so uredili postopke ugotavljanja dejstev statusa novorojenčkov, za katere obstaja sum, da so izginili iz porodnišnic na območju Srbije, je dejal Hoivik.

Društvo staršev ukradenih otrok pri nas, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je pred časom parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter pristojnim državnim organom posredovala obsežno gradivo, v katerem so doslej obravnavali že skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah. Odločitvi o ustanovitvi parlamentarne preiskave pa naj bi botrovalo tudi to, da naj bi prosilci težko prišli do dokumentov in informacij.

Pri pridobivanju dokumentacije želijo pomagati tudi v NSi. "S to preiskovalno komisijo želimo pomagati družinam, ki so se znašle v stiski in želijo priti resnici do dna," je dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave so podprli tudi v SD. "Naša dolžnost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se dvom staršev razblini, da se jim omogoči dostop do resnice," je dejal poslanec SD Predrag Baković.

Odreditvi parlamentarne preiskave nasprotujejo v Svobodi in Levici. Menijo namreč, da je namenjena le pridobivanju političnih točk. "V Svobodi se zavedamo, da je tema izjemno občutljiva in boleča za mnoge matere in njihove družine, ki so v tem obdobju izgubile svoje otroke in tudi ali prav zato menimo, da ta tema ne sodi v parlament, saj poslanci nikakor ne moremo resno prispevati k preiskavi morebitnih kaznivih dejanj," je dejala poslanka Svobode Lena Grgurevič.

"Nabiranje političnih točk na tako občutljivih temah, kot je ugrabitev in izguba komaj rojenega otroka, je neetično in nehumano in za prizadete lahko pogubno," je dejala poslanka Levice Tatjana Greif. Vlada je Društvu izgubljeni otroci Slovenije ponudila ustrezno pomoč, materialna sredstva za izvajanje pravnih postopkov, DNK-preiskave in drugih stroškov, je dejala.