Zdrahe na Obali

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

S.R.
26. 4. 2024, 09.42
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 09.42
Deli članek:

Jagode, šparglji in druge dobrote? Na Obali znova poročajo, da so tamkajšnje ceste tudi letos polne raznoraznih prodajalcev sadja, ki pri svojem delovanju ne izbirajo sredstev.

Primorske novice
Da mu ne bi kdo slučajno »ukradel« dobre pozicije, stojnico ponoči priklene na avtomobil.

Kot poročajo Primorske novice, bo voznik na najbolj bizaren prizor naletel na Belvederju, kjer je ena od stojnic priklenjena kar na avtomobil. Tako je vsako noč, saj si prodajalec s tem zagotovi oziroma »rezervira« svoj prostor pod soncem. Strateško zemljo tam »brani« avtomobil z ljubljanskimi registrskimi oznakami. Prodajalke so se na zdaj že tradicionalne lokacije vrnile prejšnji petek, pri čemer ne izbirajo sredstev. Znano je, da si izolska občina prizadeva obcestno prodajo sadja preprečiti, zato so na Belvederju lani nasuli zemljo, a je ta kupček po poročanju časnika prejšnji petek z lopato zravnala ena od prodajalk. Da stojnica ne stoji na zemlji, so za nameček položili še plast asfalta.

Primorske novice
Prodaja sadja in zelenjave na Belvederju.

Nad dogajanjem posledično močno nergajo domačini, ki od pristojnih terjajo ukrepanje. »Glede na dejstvo, da smo lani sprejeli nov, dopolnjen, tržni red, ki to področje ureja, pričakujemo skupaj s krajani maksimalno podporo lokalnih in državnih organov. Predvsem pa njihovo aktivnost, da se omenjena zadeva v čim krajšem možnem času uredi,« je za Primorske novice poudaril predsednik krajevne skupnosti Jagodje Dobrava Giuliano Ritoša. Kot so pojasnili na izolski občini, so želeli že lani postavitev nedovoljenih stojnic preprečiti s fizičnimi preprekami, a niso prejeli soglasja Direkcije za infrastrukturo. Trajno rešitev bodo zdaj poskušali poiskati tako, da se bodo povezali s sosednjimi občinami in pristojnim ministrstvom za infrastrukturo. Problematiko bodo predvidoma v prvi polovici maja obravnavali na sestanku z inšpektorjem za državne ceste in vzdrževalcem tega odseka regionalne ceste. Ker stojnice rastejo ob cestah tudi v drugih istrskih občinah, se bodo dogovorili o enotnem pristopu do reševanja nedovoljene obcestne prodaje sadja in zelenjave.

Primorske novice
Prodaja sadja in zelenjave.

Nadzore nad stojnicami bodo sicer tudi letos izvajali inšpektorji, ki so po navedbah Finančne uprave RS (Furs) že na terenu. Kot so za Primorske novice pojasnili na Fursu, preverjajo »ustreznost registracije dejavnosti prodajalcev - delo na črno, zaposlovanje na črno, izdajanje računov in davčno potrjevanje računov.« Tudi glavna tržna inšpektorica Andreja But je za časnik potrdila, da imajo tudi letos, tako kot že vrsto let, v skladu z letnim načrtom predviden nadzor nad prodajo sadja in zelenjave na stojnicah ob cestah, s katerim običajno začnejo konec aprila. Iz Medobčinske uprave Istre so medtem na vprašanje, ali so v skladu s svojimi pristojnostmi morda že ukrepali in kako, prejeli skop odgovor, in sicer da je medobčinska inšpekcija z »zadevo seznanjena in bo ukrepala skladno s svojimi pooblastili.«