V Splitu

Zdravnika obsodili zaradi lažnih računov. Nekateri njegovi pacienti so bili že mrtvi, ko jih je "zdravil"

D.K.
26. 4. 2024, 09.28
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 10.42
Deli članek:

Znanega splitskega zdravnika so spoznali za krivega, vendar krivdo zavrača.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V Splitu je bil zdravnik Smiljan Grgurev nepravnomočno obsojen na leto dni zapora s preizkusno dobo štirih let, zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pooblastil ter ponarejanja, piše Dalmatinski portal.

Nekdanji tajnik splitske izpostave Hvidre, hrvaškega združenja za pravice vojnih veteranov in invalide, Nenad Tomić je bil po dogovoru s tožilstvom že obsojen na pogojno kazen. Gre za afero z rehabilitacijo vojnih invalidov, ki jo je plačalo mesto Split. V sodbi je navedeno, da je bila mestna blagajna oškodovana za 766.000 kun, ki so bile plačane na račun trgovskega podjetja Gastro turizam in Poliklinike Jadran, vendar mesto Split v tem postopku ni vložilo premoženjskopravnega zahtevka. Gastro turizem je končal v stečaju in likvidaciji, tako da je bila Polikliniki Jadran odvzeta premoženjska korist v višini 5640 evrov. Gre za znesek, ki je bil vplačan na račun tega zdravstvenega zavoda.

Pod drobnogled so vzeli obdobje od leta 2005 do oktobra 2014. Na podlagi pogodbe med mestom Split in podjetjem Gastro turizam ter Polikliniko Jadran je bilo dogovorjeno izvajanje storitev fizikalne in rehabilitacijske medicine za vojne invalide. Mesto Split naj bi storitve plačalo po izstavljenih računih.

Tomić je do aprila 2008 posredoval podatke o veteranih, med katerimi so nekateri že umrli. Grgurev pa je na imena posameznih veteranov izstavljal račune z navedenimi storitvami in cenami, ki jih je Tomić overjal s podpisom in žigom Hvidre, kot da so bile storitve opravljene, čeprav sta se oba zavedala, da storitve niso bile opravljene za osebe, na katere se računi nanašajo.

Grgurev je krivdo zanikal

Izjavil je, da je veliko razmišljal o situaciji, v kateri se je znašel, in ne glede na to, koliko je razmišljal, ni odkril, kaj je šlo narobe. Vso dokumentacijo sta vodila uprava mesta Split in Hvidr, v kateri je Nenad Tomić izbiral ljudi, jim napisal račune, jih podpisal in dostavil, da je mesto Split lahko izplačalo zneske, je delaj.

"Vse to je potekalo brez mene in drugih oseb v pravnih organizacijah, kjer sem takrat delal. Dolgo sem delal v KBC Split in drugih zdravstvenih ustanovah, identiteta oseb, ki prihajajo na pregled, pa nikoli ni bila preverjena, ampak so bolnikom vzeli le zdravstveni karton brez slike in napotnice," še piše Dalmatinski portal.