Napadi onemogočanja

Kaj so DDoS-napadi? Kot bi v majhno vaško krčmo vdrla horda turistov in ohromila kuhinjo.

J.V./STA
29. 3. 2024, 12.45
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 13.06
Deli članek:

Spletne strani predsednice republike Nataše Pirc Musar in nekaterih drugih državnih organov so bile v zadnjih dneh tarča napadov onemogočanja na daljavo oziroma t. i. DDoS-napadov. Gre za tehnično precej nezahteven napad, s katerim napadalci spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, so pojasnili v centru SI-CERT.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so v sredo sporočili, da je prišlo do onemogočanja spletnega mesta predsednice republike in da so se na dogodek takoj odzvale pristojne institucije. Zaradi preventivne blokade zlonamernega prometa je bilo spletno mesto začasno tudi nedosegljivo. Včeraj v poznih popoldanskih urah so tudi na RTV Slovenija zaznali t. i. DDOS-napad na spletno mesto rtvslo.si, incident je vrhunec dosegel med 22.45 in 24.00. Po tej uri je spletno mesto ponovno delovalo. S hitrim ukrepanjem je RTV Slovenija zaščitila sisteme in uspešno preprečila morebitno širšo škodo. "Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da so dogodki zadnjih dni politično motivirani," so prepričani.

Strežnik zaradi povečanega prometa ne more obdelati vseh zahtev

Pri napadih ni šlo za vdor, temveč za napad onemogočanja na daljavo oz. DDoS-napad. To pomeni, da so napadalci spletno mesto preplavili z množičnim prometom, ki ga običajno ustvarijo s pomočjo okuženih računalniških sistemov. Spletni strežnik zaradi velikega povečanja prometa ne more obdelati vseh zahtevkov, zato spletna stran na zunaj deluje nedosegljiva. "Če zelo poenostavimo - predstavljajte si, da v manjšo vaško gostilno prispe velika skupina turistov, ki s številnimi naročili popolnoma ohromijo delovanje kuhinje," so ponazorili v centru.

Nezahteven napad, ki ga lahko naroči vsak za nekaj 100 evrov

Ob tem so poudarili, da je napad onemogočanja tehnično precej nezahteven napad, ki ga lahko za nekaj 100 evrov vsakdo naroči na spletu. Kljub nezahtevnosti izpeljave tovrstnega napada pa je odziv nanj lahko izjemen. Ker spletna stran ni dostopna, je namreč zelo opazen, kar lahko deluje kot uspešna taktika zastraševanja. Od izbruha vojne v Ukrajini strokovnjaki za kibernetsko varnost beležijo porast tovrstnih napadov na spletne strani državnih organov, podobne napade pa se lahko pričakuje tudi v prihodnosti.