Nemirna noč

Foto in video: Vreme pokazalo zobe, pustošil močan veter, številni brez elektrike, padala tudi sodra

S.R.
23. 3. 2024, 22.17
Posodobljeno: 23. 3. 2024, 22.30
Deli članek:

Meteorologi so posvarili pred nepredvidljivo nočjo, ki lahko postreže z vsem, kar ima vreme na svojem meniju. Kot se je pokazalo že v prvem delu noči, se niso motili.

Facebook/Neurje.si/S. T.
Posledice močnega vetra v ljubljanskem Savskem naselju.

Slovenijo je v poznih popoldanskih urah dosegla izrazita vremenska motnja, ki je v delih države postregla s precejšnjo dramo. Modelske napovedi so se precej razlikovale, zato so tudi meteorologi opozorili, naj prebivalci to noč »pričakujejo nepričakovano.«

Kot so pri Agenciji RS za okolje (Arso) sporočili malo po 21. uri, je zaključek dneva postregel z burnim vremenskim dogajanjem, saj prehod vremenske fronte spremljajo »nalivi, veliko število razelektritev, močni sunki vetra, ponekod poročajo tudi o sodri.« Močno piha tudi v prestolnici, kjer so po 20. uri zabeležili najhitrejši sunek vetra kar 95 kilometrov na uro, na Trojanah pa je hitrost celo presegla 100 kilometrov na uro. Kot so poročali uporabniki na Facebook strani portala Neurje.si, se je na območju Savskega naselja v Ljubljani na avtomobile podrlo drevo.

Bobo
Sneženje na območju Podljubelja.

Veliko je težav tudi na električnem omrežju. Samo na območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je bilo ob 22. uri brez električne energije več kot 2000 uporabnikov, ob približno 20. uri pa je bilo takih celo približno 4000.

V delih Slovenije je že padla večja količina padavin, in sicer je na postaji Šebreljski vrh med 19.30 in 20.00 uro padlo 30 litrov, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni meter. Ob obilnih padavinah se spušča tudi meja sneženja. O sneženju so ob približno 20. uri poročali v Ratečah. Padavine naj bi proti jutru oslabele, a najverjetneje še ne bodo ponehale. Več o posledicah sobotnega divjanja vremena bo znanega v jutranjih urah.

Bobo
Sneženje na območju Podljubelja.