Ohladitev in dež, tudi sodra

Arso o izraziti vremenski motnji: To noč »pričakujte nepričakovano«

S.R.
23. 3. 2024, 15.42
Deli članek:

Vremenska napoved za ta konec tedna in naslednji teden ni obetala veliko. Ravno obratno, meteorologi so napovedali prihod vremenske motnje. Po zadnjih informacijah bo posebej pestro danes ponoči.

Bobo
Fotografija je simbolična.

»Če je sprva kazalo, da bodo padavine 'pokvarile' večji del konca tedna, je sedaj jasno, da bo prehod hladne fronte razmeroma hiter,« so glede izrazite vremenske motnje, ki nas bo prešla, včeraj sporočili z Agencije RS za okolje. Glavnina padavin bo padla v soboto zvečer in v noči na nedeljo, so pojasnili ter dodali, da je precej »manj zanesljivo,« kako izrazite bodo te padavine in kakšna bo njihova razporeditev. Po njihovih besedah se modelske napovedi precej razlikujejo. Kako izrazit bo prehod fronte? Koliko časa bo vztrajal ciklon nad severnim Jadranom? Kako nestabilno bo ozračje? Vse to so vprašanja, ki zaenkrat še nimajo jasnih odgovorov, vse to pa so tudi dejavniki, ki bodo »na koncu vplivali na izkupiček vsote padavin, snega in na moč severnega vetra.«

Pri Arsu so dodali še, da bo meja sneženja tokrat zelo odvisna od jakosti padavin. »Ob rahlih do zmernih padavin bo po nižinah zagotovo deževalo. Ker bodo zelo verjetno nastajale tudi nevihte, bo jakost padavin tudi močnejša, takrat pa se meja sneženja lahko spusti do nižin. Možni sta tudi sodra ali babje pšeno.«

Začelo bo deževati, močno se bo ohladilo

Hladna fronta nas bo dosegla pozno popoldne, ko se bo oblačnost povečala in se bodo začele pojavljati padavine. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile in zajele večji del Slovenije. Najkasneje bo začelo deževati na Primorskem, ob morju lahko ostane celo večinoma suho. Ohladitev bo izrazita, v kratkem času se bo temperatura spustila tudi za več kot 10 stopinj Celzija. Seveda se bo hkrati spustila tudi meja sneženja. V soboto zvečer bo temperaturna meja 0 stopinj Celzija na nadmorski višini okoli 2200 metrov, v nedeljo zjutraj pa se bo spustila pod 700 metrov.

Padavine bodo proti jutru verjetno oslabele, a še ne povsem ponehale. Vseeno bo jakost padavin manjša. Za vse, ki boste v noči na nedeljo ali v nedeljo zjutraj na poti, svetujemo spremljanje aktualnih napovedi in morebitnih opozoril, so še navedli pri Arsu.

V nedeljo čez dan se bo nato delno razjasnilo, popoldne bo verjetno nastalo še nekaj ploh. V ponedeljek in torek zjutraj je tudi po nižinah v notranjosti možna slana. Od srede naprej se bo izrazito otoplilo.