Odpadno jedilno olje

Nemške oblasti z novim zakonom utirajo pot širši uporabi biodizla

A.S./STA
23. 3. 2024, 14.30
Deli članek:

Zgornji dom nemškega parlamenta bundesrat je v petek potrdil zakon, ki utira pot širši uporabi biodizla, narejenega iz odpadnih materialov, kot je jedilno olje. Uporaba tega goriva pri voznikih avtomobilov bo po pričakovanjih nemške vlade pomembno prispevala v boju proti podnebnim spremembam.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zakon po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim določa, da bodo tako imenovana parafinska dizelska goriva, ki jih proizvajajo iz odpadkov in rastlinskih olj, odslej v prodaji samostojno. Pred tem jih je bilo namreč mogoče uporabljati samo v mešanici z navadnim dizelskim gorivom.

Ker uporaba biodizla prispeva k nižjim emisijam ogljikovega dioksida, nemške oblasti pričakujejo, da bi lahko ta premik prispeval tudi k napredku v boju proti podnebnim spremembam. V kolikšni meri bo omenjeno gorivo v prihodnje kupcem na razpolago, za zdaj sicer ostaja neznanka.

Potrditev zakona sta že pozdravili nemško avtomobilistično združenje ADAC in združenje avtomobilske industrije VDA. "Na poti do podnebno nevtralnega prometa so obnovljiva goriva ustrezna in nujno potrebna komplementarna sestavina električne mobilnosti," je dejala predsednica VDA Hildegard Müller. V ADAC pa so odločitev bundesrata pospremili z besedami, da gre za "nadaljnji korak na poti k nižjim emisijam ogljikovega dioksida pri vozilih z bencinskimi in dizelskimi motorji".