Libija

Foto: Odkrili množično grobišče z najmanj 65 trupli

R.T.
23. 3. 2024, 19.14
Posodobljeno: 23. 3. 2024, 19.22
Deli članek:

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je sporočila, da so na območju Libije našli množično grobišče, v katerem se je nahajalo najmanj 65 trupel. Šlo naj bi za migrante, ki niso preživeli prečkanja Sahare.

Profimedia
Množično grobišče v Libiji.

V grobišču, ki so ga med tednom na jugozahodu Libije našli pripadniki libijskih varnostnih sil, se nahaja najmanj 65 trupel, so v petek sporočili iz organizacije IOM. Dodali so, da so nad najdbo »globoko pretreseni in vznemirjeni« ter da okoliščine smrti pokojnikov »ostajajo neznane, a da so najverjetneje umrli med tihotapljenjem čez puščavo.«

Libija je v desetletju po strmoglavljenju režima Moamerja Gadafija leta 2011 postala raj za tihotapce. V organizaciji so libijske oblasti pozvali, naj zagotovijo dostojanstveno odstranitev posmrtnih ostankov, njihovo identifikacijo in predajo svojcem. »Vsako poročilo o pogrešanem migrantu ali o smrti pomeni tudi žalujočo družino, ki išče odgovore o svojih ljubljenih osebah ali se sooča s tragedijo ob izgubi,« so še navedli.

V organizaciji so ob tej priložnosti poudarili, da se je treba s težavami na področju nedovoljenih migracij spopasti z usklajenim odzivom, uperjenim zoper tihotapce. Po njihovih navedbah je treba migrantom zagotoviti boljše priložnosti za zakonito priseljevanje, sicer se bodo tovrstne tragedije na tej migrantski poti nadaljevale.

Profimedia
Množično grobišče v Libiji.