Groza v Moskvi

Islamska država objavila novo sporočilo in fotografijo domnevnih napadalcev

S.R.
23. 3. 2024, 16.48
Posodobljeno: 23. 3. 2024, 21.17
Deli članek:

V nasprotju s prvimi poročili, da naj bi bili napadalci ruski državljani, ki so državljanstvo prejeli pred kratkim, rusko notranje ministrstvo zdaj poroča, da gre za tuje državljane.

Telegram
Fotografija domnevnih napadalcev, ki jo je objavila islamska država.

Kdo natančno so napadalci, ki so včeraj v koncertni dvorani v Moskvi ubili najmanj 133 ljudi in številne ranili, še ni znano. Glede na prva precej nezanesljiva poročila je šlo za nedavne priseljence iz Tadžikistana ali katere od drugi nekdanjih sovjetskih republik. V Rusiji naj bi nato pridobili rusko državljanstvo. A je rusko ministrstvo za notranje zadeve zdaj to ovrglo. Po njihovih navedbah gre za tuje državljane, pri čemer zaenkrat še ugotavljajo, kdaj in kje natančno so vstopili na rusko ozemlje. Tudi ruska varnostna služba je v soboto navedla, da gre za štiri državljane Tadžikistana.

Odgovornost za napad je že včeraj prevzela skupina islamska država. Natančneje, napad naj bi izvedla njihova podružnica v Afganistanu ISIS-K. To so leta 2015 ustanovili nezadovoljni člani pakistanskih talibanov, ki jim je bila bližja bolj nasilna različica islama, ki jo je promovirala islamska država. Kot poroča New York Times, se je število njihovih borcev po obsežnih zračnih napadih ameriške vojske in operacijah afganistanske vojske do leta 2021 prepolovilo na približno 1500 do 2000. Ta skupina je med drugim prevzela odgovornost za teroristični napad v Iranu na začetku tega leta.

Islamska država je danes objavila novo obvestilo, povezano z napadom. Kot so poudarili, je bil napad izveden v okviru »vojne med islamsko državo in državami, ki se bojujejo proti islamu.« Objavili so tudi fotografijo, na kateri naj bi pred napadom pozirali štirje napadalci, a so njihove obraze zakrili. Navedli so, da so napad izvedli štirje njihovi borci, oboroženi s strojnicami, pištolo, noži in zažigalnimi bombami, ter dodali, da so zadali močan udarec Rusiji, cilj napada pa je bilo »na tisoče kristjanov v koncertni dvorani.«