Na vrsti predsednica

Vlada potrdila nova veleposlanika na Dunaju in v Beogradu

A.S./STA
21. 3. 2024, 09.54
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 09.54
Deli članek:

Vlada je v sredo za vodjo predstavništva v ZN in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju imenovala državno sekretarko v kabinetu premierja Melito Župevc, je prvi poročal časnik Delo. Vlada pa naj bi potrdila tudi novega veleposlanika v Beogradu. Kot piše portal N1, bo to direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo Slobodan Šešum.

Robert Balen
Melita Župevc

Melita Župevc, državna sekretarka za strateško komuniciranje v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba ni karierna diplomatka, zato je morala pred strokovno komisijo opraviti zagovor na zunanjem ministrstvu. Kot navaja Delo, je Gibanje Svoboda s tem uporabilo prvo politično kvoto, ki jih dovoljuje zakon o zunanjih zadevah.

Njeno imenovanje bo uradno, ko ga podpiše predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki pa naj bi sprva nasprotovala nameščanju političnih kadrov na multilateralna predstavništva, kot je dunajsko stalno predstavništvo pri Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in drugih mednarodnih organizacijah, je poročal N1.

Isti portal je poročal tudi o zeleni luči, ki naj bi jo vlada dala naslednjemu veleposlaniku v Srbiji. Slobodan Šešum bo po navedbah virov s prihodnjim letom v Beogradu nadomestil Damjana Berganta, ki so mu nedavno spričo zapletov pri izbiri naslednika podaljšali mandat.

Šešumu naj sprva ne bi bili naklonjeni v kabinetu predsednika vlade, piše N1. Dodatne zamude bi lahko povzročilo dejstvo, da Slovenija, menda zaradi pomislekih v obveščevalno-varnostnih krogih, še vedno ni podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika v Ljubljani Zoranu Đorđeviću.