Boeing 787

Sta sedeža kriva za padanje letala?

R.T.
14. 3. 2024, 10.33
Posodobljeno: 14. 3. 2024, 10.38
Deli članek:

Znane so prve ugotovitve, zakaj je prišlo do nenadne izgube višine letala, ki je bilo v ponedeljek na poti iz avstralskega Sydneyja in Aucklanda na Novi Zelandiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Boeing 787 Dreamliner letalske družbe LATAM je nenadoma začel padati, tako da je nekatere potnike, ki niso bili pripeti, vrglo pod strop. Letalo je sicer varno pristalo v Aucklandu, okoli 50 potnikov pa je bilo poškodovanih.

Kaj je povzročilo nenaden padec letala. Po navedbah tiskovnega predstavnika letalske družbe LATAM je bila kriva tehnična težava. Spletna stran revije Air Currnet je bolj konkretna. Če jim gre verjeti, naj bi se kar naenkrat prestavila sedeža pilota in kopilota in prav to naj bi povzročilo, da je letalo za nekaj sekund naglo izgubilo višino. Druga možnost je, da je prišlo do kratkega stika.

Pri ameriškem proizvajalcu Boeing se v zadnjem času soočajo z vrsto težav na njihovih letalih. Januarja je moralo tovorno letalo družbe Atlas Air zasilno pristati v Miamiju, potem ko je enega od motorjev zajel ogenj. V začetku januarja pa je Zvezna uprava za letalstvo (FAA) prizemljila letala Boeing 737 max 9 po vseh ZDA, potem ko je na letalu Alaska Airlines med poletom z letala odpadel panel z vrati za zasilni izhod.