7000 evrov

Na Hrvaškem izrečena rekordno visoka prometna kazen

A. M.
14. 3. 2024, 08.49
Posodobljeno: 14. 3. 2024, 11.36
Deli članek:

Voznik z 1,43 promila alkohola v krvi in njegov sovoznik s kar 1,78 promila sta se ob kontroli prometa znesla nad uradno osebo. Stara znanca policije sta si za svoj podvig prislužila kar 7000 evrov kazni.

Profimedia
Na Hrvaškem izrečena izjemno visoka kazen za prometni prekršek.

V tem tednu zaključen kazenski postopek dveh mladih Hrvatov, ki sta se novembra lani močno vinjena v Dapcih pri Čazmi sporekla z avtoriteto, je bil neusmiljen – 30-letni voznik in njegov 21-letni sopotnik sta si zaradi svojega stanja in odnosa do prometne policije prislužila več tisoč evrov kazni.

Voznik po meritvi alkohola v krvi ni želel sodelovati v nadaljnjem postopku, policista je obkladal z žaljivkami in se upiral, poroča hrvaški medij Danica. Nazadnje so ga morali vkleniti z uporabo sile, pri čemer je brcal in se otepal. Pri tem ni zaostajal niti sovoznik, ki je bil v še slabšem fizičnem stanju od voznika. Policiji se je upiral z besedami, da »ne vedo s kom imajo opravka«, in izkazoval znake fizičnega nasilja.

Krivdo priznala, a sodnik je bil neomajen

Voznik je bil ob priznanju krivde obsojen na skupno globo v višini 6650 evrov: 4000 za obračun s policijo in 2650 evrov za vožnjo pod vplivom alkohola. Plačati mora tudi 340 evrov stroškov prekrška. Ker je bil ob dogodku aretiran in je v zaporu preživel 15 dni, mu bodo od denarne kazni odšteli 600 evrov. Izrečena mu je bila tudi prepoved vožnje za 6 mesecev.

Sovozniku so izrekli globo v višini 1000 evrov in 340 evrov stroškov prekrška. V zaporu je bil tri dni, zato mu bodo od kazni odšteli 120 evrov. Zaradi ponavljajočih se prekrškov morebitne olajševalne okoliščine priznanja krivde niso bile upoštevane.