V UKC Ljubljana

Tanja Fajon po vrnitvi iz New Yorka pristala v bolnišnici, kjer ostaja na zdravljenju

D.K./STA
26. 2. 2024, 10.26
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 10.52
Deli članek:

Zunanja ministrica Tanja Fajon se zaradi suma vnetja ledvic zdravi v UKC Ljubljana, je STA izvedela na zunanjem ministrstvu.

Jure Klobčar
Tanja Fajon

Ministrica Tanja Fajon se sicer počuti dobro, v bolnišnici naj bi predvidoma ostala nekaj dni.

Po vrnitvi iz New Yorka pristala v bolnišnici

Ministrica je bila zaradi slabega počutja hospitalizirana v nedeljo popoldne po povratku iz New Yorka, kjer se je v petek udeležila zasedanj Generalne skupščine ZN in Varnostnega sveta ZN ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino. Fajon je na zasedanju znova obsodila rusko agresijo in zahtevala umik njene vojske. 

"Rada bi izkoristila priložnost za ponovno obsodbo ruske agresije, ki je odkrita kršitev Ustanovne listine ZN in Helsinške sklepne listine o nedotakljivosti meja v Evropi. Slovenija izraža polno podporo ukrajinski neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti," je v svojem nastopu povedala ministrica Fajon in ruske utemeljitve vojne označila za pripovedke.

Kot je dodala, Slovenija meni, da Rusija popolnoma zanemarja Ustanovno listino ZN, prav tako kot ne spoštuje mednarodnega prava in ključnih sporazumov, ki so zagotovili evropsko in mednarodno stabilnost in varnost, posledica tega pa so smrtne žrtve, razdejanje družin in uničenje infrastrukture. "Nismo se naveličali opozarjati na to agresijo in zahtevati, da se ustavi. Ne bomo varčevali z napori pri iskanju popolne odgovornosti za dolg seznam grozodejstev in drugih mednarodnih zločinov," je dejala slovenska zunanja ministrica.

Slovenija se po njenih besedah zahvaljuje ukrajinskemu narodu za pogum in odločno obrambo domovine, deli njihovo vizijo pravičnega, trajnega in trajnostnega miru ter se pridružuje skupnim prizadevanjem v tej smeri. V takšen mir je vredno verjeti in delovati, zato bomo Ukrajini še naprej stali ob strani, dokler tega ne dosežemo, je sklenila.

Ministrica Fajon se je udeležila tudi zasedanja Generalne skupščine ZN, pred začetkom zasedanja Varnostnega sveta pa se je skupaj z drugimi pridružila ukrajinskemu kolegu Kulebi pri njegovi izjavi svetu. V imenu več kot 80 držav članic ZN ponovil obsodbo ruske agresijo in zahtevo po umiku ruske vojske iz njegove države. Skupna izjava je med drugim obsodila Severno Korejo zaradi oskrbovanja Rusije z orožjem, izrazila sožalje družinam žrtev in pozvala k sodelovanju na mednarodni mirovni konferenci.