Norwegian Dawn

Več kot 3000 ljudem ne pustijo na kopno, je na križarki izbruhnila kolera?

R.T.
26. 2. 2024, 10.30
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 10.30
Deli članek:

Približno 3000 potnikov in članov posadke na križarki, ki je zasidrana ob obali Mauritiusa, ne sme na kopno. Več potnikov namreč poroča o prebavnih težavah, lokalne oblasti pa se bojijo, da bi na rajski otok prinesli kolero ali kakšno drugo bakterijo oziroma virus.

Profimedia
Križarka Norwegian Dawn.

Na križarki se sicer nahaja 2184 potnikov in 1026 članov posadke. Na Mauritiusu bi se moralo njihovo 12-dnevno križarjenje zaključiti, na križarko pa bi se moralo vkrcati novih 2279 potnikov.

Na križarki Norwegian Dawn, ki je v lasti finančnega holdinga Norwegian Cruise Line in ki je 13. februarja izplula iz južnoafriškega pristanišča Cape Town, se bojijo morebitne zdravstvene katastrofe. V zadnjih dnevih so morali zaradi prebavnih težav v izolacijo poslati približno 15 potnikov, zaradi tveganja nalezljive bolezni pa lokalne oblasti na Mauritiusu, kjer se križarka trenutno nahaja, nobenemu od potnikov ne dovolijo izkrcanja. »Da bi se izognili morebitnim zdravstvenim tveganjem, smo se odločili, da križarki ne dovolimo dostopa do priveza,« so včeraj pojasnili pristojni v pristanišču Port Louis, kjer se nahaja križarka. Dodali so, da je treba poskrbeti za zdravje in varnost tako potnikov kot prebivalcev Mauritiusa.

Tiskovni predstavnik holdinga je medtem v izjavi za javnost potrdil, da je nekaj potnikov po obisku Južne Afrike občutilo »blažje simptome« bolezni prebavil oziroma so se soočali z želodčnimi težavami. Včeraj so približno 15 potnikom odvzeli vzorce blata in jih poslali v lokalno zdravstveno ustanovo, rezultati pa bodo predvidoma znani v roku 48 ur.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, so križarko že pred prihodom na Mauritius zavrnili na otoku Reunion vzhodno od Madagaskarja. Zakaj takšna panika zaradi nekaj potnikov s prebavnimi težavami? Južna Afrika se trenutno srečuje z enim najhujših izbruhov kolere v zadnjih letih, na križarki pa naj bi se najmanj 14 potnikov in en član posadke soočalo z bruhanjem in drisko, torej simptomoma kolere.