Stavka se nadaljuje

V Fidesu Golobu odgovarjajo, naj pridige o etiki in morali zadrži zase

R.T.
23. 2. 2024, 16.20
Posodobljeno: 23. 2. 2024, 20.02
Deli članek:

V sindikatu Fides so danes sporočili, da naj bi jim premier Robert Golobte dni na pogovorih dvakrat odkrito grozil z ukrepi. Premier od zdravnikov zahteva, da med pogajanji zamrznejo stavko in prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov. A stavka se nadaljuje, v Fidesu pa Golobu svetujejo, naj moralne pridige zadrži zase.

M24/Sašo Radej
Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel

Po višjih plačah stremeče Fidesove sindikaliste je danes dodatno razburila predsednice Nataše Pirc Musar, ki je danes dejala, da je dovolj "merjenja moči na plečih pacientov" in da se ne gre "več kaj sprenevedati, z nadaljevanjem stavkovnih aktivnosti bo ogroženo zdravje številnih pacientk in pacientov." Fides je pozvala k začasni prekinitvi stavke, ki bi omogočila "bolj spravljiv prostor za pogajanja, predvsem pa bi po že do danes najdaljši zdravniški stavki v zgodovini Slovenije zagotovili, da pacienti ne bodo trpeli zaradi zastojev ali omejitev v zdravstveni oskrbi".

Predsednik Fidesa Damjan Polh je takoj vrnil. "V sindikatu Fides se ne moremo strinjati s predsednico države," je dejal Polh povedal v video odzivu. V Fidesu trdijo, da je stavka zakonita, legitimna in da jo v ničemer ne kršijo. Polh je dodal, da Pirc Musar podpira spremenjeno odločitev premierja, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno. "Upoštevajoč specifike zdravstva pričakujemo ločeno obravnavo," je poudaril in s tem potrdil, da želijo zdravniki višje plače doseči izven enotnega plačnega sistema.

Zdravniki se nočejo zavedati, da so tukaj zaradi pacientov, ne finančnih koristi

Kot je poudaril premier Golob, razume zravnice in zdravnike, da se v okviru sindikata Fides borijo za svoj finančni položaj, a ne na plečih pacientov. Iskreno se je zahvalil tihi večini v zdravstvu, ki stavki navkljub skrbijo, da sistem deluje. "Meni je žal, da je zaradi aktivnosti njihovih kolegov in kolegic danes njihov ugled omajan med ljudmi," je dejal in pristavil, da ni prav, da je tako. Dodal je, da je na četrtkovem sestanku z vodstvom sindikata jasno izrazil pričakovanje, da se v naslednjem tednu intenzivno lotijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za celoten steber zdravstva. Od Fidesa Golob pričakuje, da v času pogajanj stavko zamrznejo in prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov. "Ne moremo imeti v stavkovnih razmerah pogajanj o izboljšanju finančnega položaja, če se zdravniki nočejo zavedati, da so tukaj zaradi pacientov in ne zaradi svojih finančnih koristi," meni.

O očitkih predsednika sindikata Fides Polha, da jim je predsednik vlade na sestankih dvakrat odkrito grozil, pa je Golob dejal, da je imel občutek, da je bil sestanek konstruktiven. "Če ima kdo težavo s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestankih govori stvari, ki se tam ne zgodijo," je povedal. Dodal je, da so se med sestanki namenoma vzdržali komentarjev, saj je bil tak dogovor. "Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši takoj, ko zapusti sobo, v kateri se je o njih pogovarjal, in to v javnosti," je bil kritičen.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je na izjavi dejala, da bodo na ponedeljkovi izredni seji vlade odločali o nadaljnjih korakih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema tudi v času stavke in sprejeli ustrezne ukrepe. Tudi ona je poudarila, da so zdravstveni sistem in zdravniki tukaj zaradi pacientov in da se "kljub stavki ne sme zgoditi, da ranljive skupine ne bi prišle do storitev, ki jih potrebujejo". Zaradi umika soglasij za nadurno delo nekaterih zdravnikov pa bodo morali poiskati nove načine organizacije dela zdravnikov, kot je npr. izmensko delo.

Na pritiske vlade zdravniki ne pristajajo, stavka se nadaljuje

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je popoldne soglasno sprejel odločitev, da zdravniki na pritiske vlade ne pristajajo. Zato sindikat nadaljuje stavko, vlado pa poziva, naj udejanji, kar je podpisala, so zapisali v sporočilu za javnost. Kot je v izjavi za medije povedal predsednik sindikata Polh predsednik vlade, s katerim se je Fides ta teden sestal dvakrat, "na mizo ni ponudil nič novega". Tako sindikat nima jamstev in zagotovil, da se bo karkoli premaknilo. Odločitev o nadaljevanju stavke ni bila težka.

Tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke po navedbah Fidesa ni pot k rešitvam. "Ne rabimo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov, in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi," so poudarili. "Svetujemo jim, naj pridige o etiki in o morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samospraševanju. Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo potrebno stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente," so poudarili v Fidesu.