Trinajsti paket

EU zaradi poslov z Rusijo kaznovala srbsko podjetje

G.G./STA
23. 2. 2024, 13.27
Posodobljeno: 23. 2. 2024, 13.37
Deli članek:

Evropska unija je pripravila in potrdila že 13. sveženj sankcij proti Rusiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Države članice EU so dan pred drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino potrdile 13. sveženj sankcij proti Rusiji, v okviru katerega omejitve na področju izvoza uvajajo tudi proti štirim podjetjem na Kitajskem in enem v Srbiji. Na seznam sankcioniranih pa je EU zaradi dobave raket Moskvi dodala severnokorejskega obrambnega ministra.

Članice so na seznam podjetij, za katere veljajo izvozne omejitve na področju blaga in tehnologije, ki jih je mogoče uporabiti v vojaške in civilne namene, dodale 27 podjetij. Med temi je 17 ruskih, ki so vključena v razvoj, proizvodnjo in zagotavljanje elektronskih komponent za ruski vojaški in industrijski sektor, so sporočili z Evropske komisije. Dodali pa so tudi štiri podjetja iz Kitajske, ter po eno iz Srbije, Turčije, Indije, Kazahstana, Tajske in Šrilanke. Ta podjetja po navedbah Bruslja s trgovanjem z elektronskimi komponentami za ruski vojaški in industrijski sektor tega posredno podpirajo pri vojaški agresiji na Ukrajino. Kot je razvidno iz uradnega lista EU, so sankcije uvedli proti srbskemu podjetju Conex s sedežem v Beogradu, ki se ukvarja s svetovanjem.

Obenem 13. sveženj sankcij proti Moskvi vključuje dodatne prepovedi izvoza sestavnih delov za drone, med drugim elektronske transformatorje, statične pretvornike in indukcijske tuljave. Novi ukrepi pa prepovedujejo tudi izvoz aluminijastih kondenzatorjev, ki se uporabljajo v vojaške namene. EU poleg tega širi seznam posameznikov in podjetij, za katere veljata prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Dodali so 106 posameznikov in 88 pravnih oseb, skupaj jih je tako sankcioniranih že več kot 2000. Med temi je deset posameznikov in podjetij, vpletenih v dobave severnokorejskega orožja Rusiji, vključno s severnokorejskim obrambnim ministrom Kang Sun-namom. Na seznam so dodali tudi več kot 140 posameznikov in pravnih oseb iz ruskega vojaškoindustrijskega kompleksa, ki med drugim proizvajajo rakete, drone, protiletalske raketne sisteme, vojaška vozila. Sankcije pa so uvedli še proti šestim sodnikom in uradnikom na zasedenih ukrajinskih območjih ter 15 posameznikom in dvema pravnima osebama, vpletenim v kršenje pravic ukrajinskih otrok.

"Pred drugo obletnico obsežne invazije, ki jo je na Ukrajino sprožil Vladimir Putin, Evropska unija ohranja pritisk na Rusijo," je ob tem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Poudaril je, da EU ostaja enotna v svoji odločenosti, da oslabi ruski vojaški stroj ter pomaga Ukrajini v njenem legitimnem boju za obnovitev svoje neodvisnosti, ozemeljske celovitosti in suverenosti.