Kmečki protest

(Video in foto) Na protestu v Celju več kot 70 traktorjev: "Če bo treba, bomo vztrajali tudi do jutri zjutraj"

D.K.
14. 2. 2024, 08.43
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 10.37
Deli članek:

Slovenskim kmetom je prekipelo. Pred poslopjem Direkcije za vode v Celju protestirajo in zahtevajo zaustavitev vseh postopkov za izgradnjo suhih zadrževalnikov, umik hitrih razlastitev ter sestanek s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić, ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom, predstavniki KGZS ter predstavniki načrtovanih zadrževalnikov.

Radio Celje
Protest kmetov v Celju

V evropskih državah že od novembra potekajo protesti kmetov, ki so vrhunec dosegli pred dnevi s kurjenjem gum in metanjem jajc v poslopje evropskega parlamenta v Bruslju. Slovenski kmeti, ki so že tudi zavzeli nekatere ulice, se zaenkrat niso odločili za tako ostre proteste, so se pa na območju Celja danes že v zgodnjih jutranjih urah zbrali pred poslopjem Direkcije za vode v Celju, ker nasprotujejo gradnji suhih zadrževalnikov. 

Gre za spontan protest, ki nima uradnega organizatorja, a je del protestov, ki jih v zadnjem obdobju po Sloveniji in Evropi pripravljajo nezadovoljni kmetje.

Kaj zahtevajo?

Kmetje iz Spodnje Savinjske doline, Šentjurja, Šoštanja, Slovenj Gradca in Ptuja zahtevajo zaustavitev vseh postopkov za izgradnjo suhih zadrževalnikov na teh območjih. Zahtevajo ponovno preučitev vseh postopkov s ciljem iskanja boljših, komplementarnih in cenejših alternativ, kjer bi izgubili manj kmetijskih zemljišč in bi za enak učinek porabili manj davkoplačevalskega denarja. Prav tako zahtevajo takojšen umik hitrih razlastitev lastnikov kmetijskih zemljišč, poroča Radio Slovenija. 

Kot pravijo, ne nasprotujejo protipoplavnim ukrepom, a so prepričani, da bi se jih dalo izvesti drugače. Predvsem ceneje in na način, da bi izgubili manj kmetijskih zemljišč.

Pred direkcijo več kot 70 traktorjev

 “Direkcija je tista, ki naj bi na naših zemljiščih gradila suhe zadrževalnike. Občine so te projekte začele, a je komunikacija z njimi katastrofalno slaba. Z nami ne želijo komunicirati, nas ignorirajo. Zato smo se danes zbrali iz vseh koncev Slovenije, da povemo svoje zahteve,” je za N1 povedal kmet iz Šentjurja Žiga Jenšterle.

Radio Celje
Protest kmetov v Celju

Kot je še navedel za N1, je na celjskem že zgrajenih nekaj zadrževalnikov. “Na teh površinah je po pričevanjih kmetov kmetovanje nemogoče,” pravi Ještrla. Lani so bili suhi zadrževalniki poplavljeni petkrat, pod vodo je bila tudi koruza. “Zemlja je neprimerna za gojenje prehrane.” Kmetje iz Ljubečna odškodnine do zdaj še niso videli. “Noben denar ne pomeni nič, če svojih živali ne moreš nahraniti. Ne gre za denar, ampak za uničeno zemljo,” je še dodal za N1.

Kmetje se bodo zbrali še v Slovenj Gradcu

Kmetje, ki danes protestirajo v Celju, sicer napovedujejo, da bodo protestirali, dokler pristojnim ne predajo svojih zahtev. Če bo treba, bodo vztrajali tudi do jutri zjutraj. Da želijo biti slišani, so sporočili tudi kmetje z območja Slovenj Gradca, ki so napovedali, da se bodo po 15. uri zbrali pred slovenjgraškim MKC, kjer je popoldne predvideno srečanje ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka in sodelavcev z župani. Že dopoldne pa so se zbrali v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.

V slovenjgraškem MKC bo popoldne tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak

Vodstvo ministrstva za naravne vire in prostor in predstavniki direkcije za vode so namreč danes na delovnem obisku na Koroškem. V okviru obiska bodo županom med drugim predstavili predlog programa del javne službe za leti 2024 in 2025 in predlog sanacij in investicij v letih 2024 in 2025. Občine bodo ob tem pozvali, da podajo svoje pripombe in predloge. V naslednjem mesecu dni načrtujejo podobne obiske vseh porečij v Sloveniji, so pred današnjim obiskom Koroške navedli na ministrstvu.

Načrtovano je, da bodo izredni ukrepi na vodotokih (s katerimi se po avgustovskih poplavah in plazovih zagotavlja predvsem pretočnost vodotokov) zaključeni do poletja. Izrednim ukrepom sledi obdobje sanacije (s katero se struge in brežine povrne v prvotno ali boljše stanje, kot je bilo pred nesrečo), in vzdrževanja (ki ga opravljajo koncesionarji), ter novih investicij na vodotokih (za večjo odpornost na poplavne dogodke). V načrtovanje sanacij in investicij pa, kot je bilo določeno z zakonom o obnovi, vključujemo tudi občine, so dodali.