Odziv na navedbo občin

Teš: Cena toplote lani z 11-odstotno rastjo, v začetku 2024 nižja

A.S./STA
13. 2. 2024, 17.30
Deli članek:

Cena toplotne energije, ki jo Teš proizvaja za Šaleško dolino, je bila v drugi polovici 2023 za nekaj več kot 11 odstotkov višja kot na začetku leta, v začetku tega leta pa bo zaradi ugodnejšega nakupa emisijskih kuponov glede na december nižja za okoli šest odstotkov, so za STA v odzivu na navedbe občin Velenje in Šoštanj zapisali v Tešu.

Šimen Zupančič
Teš 6

Župana Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj Peter Dermol in Boris Goličnik sta na podlagi sklepov občinskih svetov predsednika vlade Roberta Goloba minuli teden pozvala k sprejetju ukrepov, ki so v pristojnosti države, da bi se znižal strošek daljinskega ogrevanja, ki, kot med drugim opozarjajo v Ljudski civilni iniciativi Velenje, močno bremeni občane obeh šaleških občin.

V pozivu med drugim navajata, da se je variabilni del cene toplotne energije, na katerega ima največji vpliv Termoelektrarna Šoštanj (Teš), s 14 evrov na megavatno uro (MWh) leta 2016 z letošnjim letom zvišal na 68 evrov na MWh.

Cena toplote za gospodinjske odjemalce v Šaleški dolini se je v obdobju od januarja 2023 do januarja 2024 medtem zvišala za slabih 60 odstotkov, sta še opozorila župana Dermol in Goličnik.

Iz Teša so za STA sporočili, da se je cena toplotne energije, ki jo proizvajajo za občane šaleških občin, v letu 2023 gibala od 45,99 evra na MWh v januarju prek 50,29 evra na MWh v obdobju februar-april do 51,27 evra na MWh med majem in decembrom.

Ceno toplotne energije sicer regulira Agencija za energijo na podlagi akta o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje. Teš mora tako za vsako najavo spremembe cene dobiti potrditev Agencije za energijo. Prodajna cena toplotne energije se določi na podlagi upravičenih stroškov proizvodnje toplotne energije in je sestavljena iz variabilnega in fiksnega dela, so ob tem spomnili.

Kot so zapisali, so konec decembra lani na agencijo oddali vlogo za spremembo cene toplotne energije, in sicer naj bi se ta s 1. januarjem znižala na 48,38 evra na MWh, kar je, kot so nanizali v Tešu, rezultat pogajanj in doseženih cen premoga, vladne regulative na področju določitve cen plina in upoštevanja cen delnega nakupa emisijskih kuponov za 2024 po ugodnejši ceni kot za 2023.

Zaradi dodatnega nakupa emisijskih kuponov po ugodnejši ceni pa so v Tešu, kot so zatrdili, na Agencijo za energijo dali vlogo še za dodatno znižanje cene toplotne energije, ki bo veljala od 1. februarja in bo določena pri 48,13 evra na MWh.

To bo v prihodnje na računih uporabnikov tudi razvidno iz cene variabilnega dela toplotne energije, so še opozorili v Tešu in dodali, da fiksnega dela prodajne cene toplotne energije niso spreminjali.