Odgovor na kritike

NA ZZZS zavračajo očitke slovenskih zobozdravnikov

M.G.
13. 2. 2024, 16.39
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 16.52
Deli članek:

Na ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) poudarjajo, da se je število ambulant v javnem zobozdravstvu v zadnjih šestih letih močno povečalo in da bolnikom nikakor ne omejujejo dostopa do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem programov v javni mreži, kakor jim očitajo pri Zdravniški zbornici Slovenije

Bobo
(slika je simbolična)

Širjenje javne mreže je ključnega pomena

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poudarjajo, da je ključno izboljšati dostopnost do zobozdravstvene oskrbe s širitvijo javne mreže, nasproti zasebnim ponudnikom, kjer bi pacienti, kljub zavarovanju, morali doplačevati za storitve. ZZZS v Sloveniji v celoti krije ortodontske storitve pri domačih izvajalcih, ne glede na njihovo število. V zadnjih šestih letih se je število ambulant v javnem zobozdravstvu povečalo za več kot 90%.

Lani je ZZZS na podlagi razpisa vključil 20,7 dodatnih programov zobozdravstvenih ambulant v javno mrežo, kljub temu da je bil zavod pripravljen oddati 26 programov, a je prejel manj ponudb, kot je bilo potrebno.

Kritike in predlogi Zdravniške zbornice Slovenije

Krunoslav Pavlović je v imenu Zdravniške zbornice Slovenije na novinarski konferenci obtožil ZZZS, da omejuje dostop do zobozdravstvenih storitev s spreminjanjem števila programov v javni mreži. Pri Zdravniški zbornici predlagajo spremembe zakonodaje, ki bi omogočile pacientom, ki čakajo na storitve v Sloveniji, možnost obravnave pri zasebnih zobozdravnikih. Poudarjajo tudi naraščajoč znesek, ki ga ZZZS namenja za povračila zobozdravstvenih storitev v tujini.

Naraščajoči zneski storitev v tujini

Lansko leto je javna zdravstvena blagajna izvedla 1504 povračil za zobozdravstvene storitve v tujini, večinoma za ortodontske posege, medtem ko je v Sloveniji ZZZS opravil 2,8 milijona zobozdravstvenih obravnav. ZZZS je odobril 2843 vlog za povračilo stroškov specializiranega zdravljenja in nakup medicinskih pripomočkov v drugih državah EU, zavarovanim osebam pa povrnil približno 1,3 milijona evrov. Skupni izdatki ZZZS za zdravstvene storitve v Sloveniji v letu 2023 so znašali tri milijarde evrov.

Storitve, ki so bile v tujini plačane s strani ZZZS, so predstavljale manj kot 0,1% vseh storitev, v primerjavi s tistimi, ki so bile plačane slovenskim izvajalcem. Slovenski zavarovanci lahko v drugih državah članicah EU prejmejo zobozdravstvene storitve, ki so krite z obveznim zdravstvenim zavarovanjem v Sloveniji. Vendar pa ne morejo uveljavljati storitev, ki spadajo v osnovno zdravstveno dejavnost in jih lahko opravi njihov osebni zobozdravnik, razen če je zanje izdana napotnica s strani njihovega osebnega ali napotnega zdravnika, kot so endodontsko zdravljenje, oralna kirurgija ali ortodontsko zdravljenje.

ZZZS je v letu 2023 v tujini povrnil manj kot 0,1% storitev v primerjavi s slovenskimi izvajalci. Slovenki zavarovanci lahko v drugih članicah EU prejmejo zobozdravstvene storitve, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, pod pogoji, določenimi s strani njihovega osebnega ali napotnega zdravnika. To vključuje endodontsko zdravljenje, oralno kirurgijo ali ortodontsko zdravljenje.