Že drugič

Lavre odstopil z mesta direktorja slovenjgraške bolnišnice

S.R./STA
13. 2. 2024, 11.12
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 11.12
Deli članek:

To je za dolgoletnega direktorja Splošne bolnišnice v Slovenj Gradcu že drugi odstop s tega položaja v zadnjih štirih letih.

Bobo
Lavre je slovenjgraško bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, vmes je bil v letih 2016 in 2017 eno leto v. d. direktorja UKC Maribor.

Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre je svetu zavoda leto dni pred iztekom mandata podal odstopno izjavo oziroma odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja bolnišnice. Kot je za STA pojasnil predsednik sveta bolnišnice Primož Stošicki, Lavre razlogov za svojo potezo ni navedel. Lavre za pojasnila za STA za zdaj ni dosegljiv.

Lavre je slovenjgraško bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, vmes je bil v letih 2016 in 2017 eno leto v. d. direktorja UKC Maribor.

To ni prvič, da je Lavre, sicer zdravnik, odstopil z mesta direktorja koroške bolnišnice. V začetku aprila 2020 je odstopil po tistem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov, za katere se je kasneje opravičil. Po podaji pisne odstopne izjave ga je svet bolnišnice takrat posledično s funkcije razrešil nekaj dni pozneje, vlada pa se je nato z odstopno izjavo seznanila in podala soglasje k njegovi razrešitvi. Lavre je nato vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021, tokratni mandat pa bi mu tako potekel v začetku leta 2025.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki je lani med drugim končala 3,9 milijona evrov vredno naložbo v novo gama kamero in pripadajoče prostore, se že nekaj časa sooča z negativnim poslovanjem. Primanjkljaj je lani v prvih devetih mesecih znašal več kot štiri milijone evrov.

Negativno poslovanje je bilo lani na dnevnem redu večine sej sveta zavoda, predvsem so na to opozarjali člani sveta zavoda iz vrst ustanovitelja. Svet zavoda je imel aprila lani pred seboj tudi že predlog za razrešitev Lavreta, a o tem nato ni odločal, saj je bila seja takrat prekinjena, kasneje pa tega predloga ni bilo na kateri od sej.

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se bo na redni seji vnovič sestal ta četrtek popoldne. Takrat bi lahko bilo kaj več znanega glede omenjenega odstopa direktorja. Svet zavoda je sicer po zakonu pristojen za imenovanje in razrešitev direktorja zdravstvenega zavoda s soglasjem ustanovitelja.