Epidemija stavk

Stavko najavljajo še v centrih za klice v sili

G.G.
11. 2. 2024, 10.41
Posodobljeno: 11. 2. 2024, 11.03
Deli članek:

Svoj lonček k epidemije stavk so pristavili še operaterji v centru za obveščanje na številki 112. In to prav na mednarodni dan številke 112, ki je enotna evropska številka za klic v sili.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zakaj so nezadovoljni? V sindikatu ministrstva za obrambo, ki jih predstavlja, pravijo, da zaradi zastoja v pogajanjih glede prenove plačnega sistema in ignorance do krivice zaposlenih operaterjev v centru za obveščanje na številki 112. Kakšne krivice naj bi se jim dogajale? Po zapisu sindikata jim je bila krivica narejena že leta 2017. Kakšna? Še vedno imajo prenizke plače. Po njihovih besedah "mora država vsak mesec operaterjem v začetnem razredu doplačati razliko do minimalne plače." Tudi sicer se jim zdijo, da imaji prenizke plače (ne izdajo, kolikšne so). Zaradi nizkih plač se po njihovih navedbah  za razpisana delovna mesta operaterja ne odloča skoraj nihče, obstoječi operaterji pa se zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje obračajo po zdravniško pomoč.

Dodajajo, da so v času katastrofalne ujme operaterji odigrali ključno vlogo pri koordinaciji odziva na krizne razmere. "Kljub temu, da so njihovi napori in predanost široko prepoznani in cenjeni s strani slovenske javnosti, se zdi, da vlada ne prepoznava njihovega pomena, ki ga skozi svoje delo prispevajo v družbi in ga ne zna ter noče pošteno ovrednotiti," so zapisali v sindikatu in napovedali, da se bo stavka začela v 19. februarja in bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma oziroma skladno z odločitvami stavkovnega odbora.

Ob tem poudarjajo, da kljub napovedani stavki, delovanje številke za klic v sili 112 ne bo ogroženo, saj se zavedajo svoje odgovornosti do družbe in pomena njihovega dela za ljudi v stiski. Ampak takoj zatem zagrozijo. Če jih vlada ne bo upoštevala, bo "delovanje številke 112 v prihodnosti ogroženo oziroma bo situacija privedla do poslabšanja kakovosti zagotavljanja storitve klica v sili na 112."