V tednu dni

Golob razkril svojo odločitev glede usode ministrice Švarc Pipan

S.R.
6. 2. 2024, 17.10
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 17.14
Deli članek:

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je predsedniku vlade Robertu Golobu v ponedeljek ponudila odstop. Golob je danes naznanil, da bo njen odstop sprejel.

Bobo
Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob.

Kot smo že poročali, je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je objektivno odgovornost za negospodaren nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti že sprejela, v ponedeljek naznanila, da je premierju Robertu Golobu vendarle ponudila odstop. Na vnovičnem srečanju v ponedeljek sta se sicer po njenih besedah dogovorila, da na ministrskem mestu ostane toliko časa, da razčisti zgodbo okoli nakupa. Ministrica je namreč navajala, da so jo zavajali, da so bili dokumenti, s katerimi je bila seznanjena potvorjeni, prst pa je uperila med drugim na nekatere uslužbence ministrstva, vpletanje v posel je očitala tudi generalnemu sekretarju Klemnu Žibertu. Slednji je danes »nepreklicno« odstopil z mesta glavnega tajnika stranke SD.

Usoda ministrice je bila zdaj v rokah premierja Goloba. Ta bo sprejel ponujeni odstop Švarc Pipanove, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade. Navedli so, da bo to storil predvidoma v tednu dni, ko ga bo ministrica seznanila s končnimi ugotovitvami o nakupu stavbe na Litijski. Sporočili so še, da je Švarc Pipan premierju zagotovila, da bo v tem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter za polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih preiskovalnih postopkih. Golob bo predvidoma v naslednjem tednu začel s pogovori za čim prejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice.

Premier mora po prejemu pisne odstopne izjave najkasneje v sedmih dneh DZ obvestiti o odstopu Švarc Pipan. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru, poroča STA.