Razprtije v Levici

Kordiš z bolniške: Želijo se me znebiti, ker sem »trn v peti«

S.R.
6. 2. 2024, 16.09
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 19.09
Deli članek:

Poslanec Levice Miha Kordiš, ki je v lastni poslanski skupini kot kaže postal »persona non grata,« zavrača obtožbe, ki jih je zoper njega usmeril vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Marko Vavpotič
Miha Kordiš o izstopu iz poslanske skupine ne razmišlja.

Odločitev poslanske skupine so poleg Vatovca podprli še Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič, o zadevi pa so obvestili tudi koordinatorico stranke Asto Vrečko, izvršni odbor in tudi svet stranke.

Pozornost javnosti, preokupirane z afero sodna palača in stranko SD, je danes z notranjimi razprtijami ukradla stranka Levica. Natančneje njihova poslanska skupina, ki se kot kaže želi odkrižati križarja tako imenovanega levega krila stranke Levica in poslanca Mihe Kordiša. Da je poslanska skupina na mandatno volilno komisijo državnega zbora že poslala predlog za razrešitev Kordiša z vseh mest v vseh delovnih telesih, v katerih je bil član, tudi preiskovalne komisije zaradi »zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini,« smo že poročali. Znano je tudi, kaj Kordišu očitajo. Kot je strnil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, so se napetosti v kolektivu »nabirale že dlje časa,« v zadnjem tednu pa so eskalirale, pri čemer so »dejanja poslanca Kordiša presegla vse meje.« Po njegovih navedbah gre za primer zaposlovanja v poslanski skupini, kjer je komisija zavrnila eno od kandidatk, »ki je bila očitno zelo pomembna poslancu Kordišu in je potem s svojim statusom poslanca skušal to zaposlitev izsiliti.« Sledilo je klicarjenje, prepričevanje, padale pa naj bi tudi grožnje, če Kordiša ne bi uslišali. Vatovec je ocenil, da bi bil smotrn tudi Kordišev odstop s poslanske funkcije, če bo tudi širše v stranki ocena, da je njegovo delovanje neskladno »z osnovnimi, tovariškimi izhodišči« stranke.

»To so stvari, ki so v nasprotju z duhom demokratičnega socializma, so v nasprotju s kolektivnim delovanjem. V poslanski skupini smo vseh 10 let stremeli k enoglasnim odločitvam, k temu, da skušamo vedno doseči konsenz, to je bilo, kot rečeno, kaplja čez rob,« je po poročanju STA dogajanje še pokomentiral Vatovec. Vatovec je sicer danes izpostavil, da se je javno strinjal z marsikatero programsko ali pa vsebinsko kritiko, ki jo je tako imenovano levo krilo podalo glede delovanja stranke, Kordišu se je tudi zahvalil za trud, ki ga je vložil v delo poslanske skupine. »Moram pa reči, da smo vsi poslanci in poslanke, tudi dve, ki sta bili članici tega levega krila, ugotovili, da so besede na papirju, ki jih je predstavljal kot program levega krila, in dejanja v naslednjih mesecih v zelo velikem nasprotju,« je dodal.

Kaj na obtožbe pravi Kordiš?

Vest o potezah poslanske skupine Levica je Kordiša, ki je dogajanje komentiral za portal N1, »presenetila.« Dejal je, da ne gre za stvari, ki bi se reševale pred kamerami. »Ni normalno, da človeka iz delovnih teles razrešiš v njegovi odsotnosti in greš pred kamero, preden sploh kaj vprašaš, ali se s kom zares pogovoriš,« je za portal poudaril Kordiš, ki je že več tednov bolniško odsoten. Po lastnih besedah ni vedel, da je na mizi izključitev iz delovnih teles. Vse obtožbe sicer zavrača in pravi, da »deluje skladno z vsemi principi stranke.« Glede spornega zaposlovanja je navedel, da mu je kongres stranke dodelil mandat za kadrovsko politiko in da ni presegel svojih pooblastil. Sam meni, da se je poslanska skupina odločila za to potezo, ker je »trn v peti in vztrajam pri političnih pozicijah in se nisem pripravljen kupiti ali zlomiti.« Kadrovanje jim po njegovem mnenju služi zgolj kot »izgovor.« Zavrnil je tudi očitke, da bi pri sporu o zaposlovanju komur koli grozil. Dejal je, da je vse potekalo po predpisanem postopku. Kordiš o morebitnem izstopu iz poslanske skupine ne razmišlja. Ravno obratno. Za N1 je zatrdil, da »zelo korektno« zastopa »barve demokratičnega socializma.« »Še vedno verjamem v stranko kot ekosocialistično stranko in ne kot naslednji SD,« je še poudaril.

»Določena nomenklatura v stranki se je odločila, da me potisne na stranski tir, ker sem očitno s svojim vztrajanjem pri programu Levice, kompromisih iz koalicijske pogodbe, postal tako moteč dejavnik,« pa je Kordiš ocenil v popoldanski izjavi za medije.