Nov helikopter

Foto: Policija predstavila Lojzko, ki jo krasita velika potovalna hitrost in zelo velika zaloga moči

S.R.
6. 2. 2024, 16.35
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 16.36
Deli članek:

Letalska policijska enota je danes slovesno prevzela še tretji večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169.

Bobo
Večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169.

Nov helikopter bo zamenjal starejša transportna helikopterja tipa AB 212 in AB 412. Slednja sta bila zaradi težko dobavljivih delov in izrabe že izločena iz uporabe. Policijska flota šteje 7 helikopterjev. S helikopterji letalske policijske enote je bilo lani v 1459 letih opravljenih 1792 ur letenja.

Kot so v izjavi za javnost navedli na notranjem ministrstvu, policija nove helikopterje »uporablja za policijske, humanitarne, reševalne in druge naloge ter za gašenje, transport ljudi, opreme in tovora.« Krasita jih velika potovalna hitrost in zelo velika zaloga moči, saj »helikopter s polno vzletno maso lahko lebdi do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva pa lahko opravi okoli 800 kilometrov ali dobre štiri ure letenja,« pri čemer je opremljen z »vitlo, tovorno kljuko, reflektorjem in zvočnikom.« Vse to v primerjavi s starejšimi helikopterji predstavlja ogromen preskok. Zgrajen je po najsodobnejših letalskih standardih, za operativne naloge pa uporaben tako podnevi kot ponoči in lahko leti tudi v najtežjih vremenskih razmerah.

Bobo
Večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169.

Na slovenskem prevzemu na sedežu Letalske policijske enote so zbrane nagovorili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalni direktor policije Senad Jušić in vodja Letalske policijske enote Dejan Kink. Poklukar je nad novo pridobitvijo izrazil zadovoljstvo. Po njegovih besedah se je v samostojni Sloveniji Letalska policijska enota še intenzivneje razvijala in modernizirala. Opravlja namreč naloge zračne podpore specialni in gorski enoti policije, nadzor državne meje in cestnega prometa, reševanje ponesrečenih v gorah, nudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter podporo sistemu zaščite in reševanja. »Policisti in policistke Letalske policijske enote ste v zadnjih dveh letih državljankam in državljanom pokazali visoko usposobljenost in izjemen pogum ob velikem požaru na Krasu ter ob lanskih avgustovskih katastrofalnih poplavah. Skupaj z gorskimi reševalci ter pripadniki Civilne zaščite in pripadniki Slovenske vojske ste rešili na desetine življenj ljudi, za kar ste bili posamezniki in enota lani decembra odlikovani,« je povedal minister.

Bobo
Večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169.

»Takšne priložnosti, kot je današnja, so razlog za veliko zadovoljstvo v naših vrstah, saj kažejo na spodbuden premik policije v smeri razvoja in modernizacije. Sodobnega policijskega dela si brez podpore iz zraka ni več mogoče predstavljati. Prednosti in manevrske zmogljivosti helikopterjev so pri zagotavljanju varnosti nepogrešljive. To se pokaže pri vsakem reševanju v gorah, pri vsakem iskanju pogrešane osebe, pa tudi pri iskanju nevarnega, oboroženega storilca. Helikopter je nenadomestljiv pri preprečevanju nezakonitih migracij, nadziranju prometa iz zraka in pri varovanju množičnih prireditev. In nenazadnje - nenadomestljiv je pri prevozu ponesrečenega ali bolnega, ki potrebuje nujno medicinsko pomoč. Ko štejejo sekunde in je vsak izgubljen trenutek lahko usoden, je možnost helikopterskega prevoza nemalokrat tista, ki odloča med življenjem in smrtjo,« pa je dejal generalni direktor policije Jušić.

»Policijski helikopterji so za varnost prebivalcev Slovenije naredili veliko. Rešili so mnogo življenj. A vendarle noben helikopter ne leti sam. Da bi ta velik stroj uresničil svoje poslanstvo, se morata združiti tehnološka dovršenost in človeška požrtvovalnost. Pomembno je, da z njim upravljajo visoko usposobljeni policisti in policistke, ki imajo veliko znanja in spretnosti, predvsem pa veliko srce, ki bije za ta plemenit, a tudi zahteven poklic. In to so ljudje, ki sestavljajo našo letalsko policijsko enoto. Ponosni smo na ekipo, ki je danes tukaj med nami in ki jo štejemo med najelitnejše enote slovenske policije. Nadaljujejo in razvijajo skoraj 60-letno tradicijo slovenskega policijskega letalstva. Takšna ekipa si zasluži le najboljše. Vesel sem, da jim to lahko tudi omogočimo,« je še dodal Jušić.

Bobo
Večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169.

Poimenovali so ga Lojzka

Vodja letalske policijske enote Dejan Kink pa je dejal, da so se prvi koraki k modernizaciji Letalske policijske enote začeli v letu 2016, in sicer z ustanovitvijo delovne skupine, ki je pripravila strategijo razvoja enote: »Ta strateški dokument je bil v letu 2022 zaradi spremenjenih razmer na trgu helikopterjev dopolnjen, rezultat dopolnitve pa se danes bohoti pred nami. Dobava tretjega večnamenskega transportnega helikopterja AW 169 je izpolnila enega od glavnih ciljev strategije razvoja enote, tj. modernizacijo in poenotenje helikopterske flote Policije.«

»S poimenovanjem novega helikopterja nismo imeli veliko težav. Kljub modernizaciji enote nismo pozabili na našo zgodovino. Zato se nismo odločili za poimenovanje po angleški abecedi, ki nam narekuje ime Lima, temveč je helikopter dobil žensko ime, ki je bilo v času ustanovitve Letalske policijske enote v letu 1967 najpopularnejše - to je Lojzka. Kljub staremu imenu pa danes ponosno stojimo pred vami kot ena izmed najbolje opremljenih letalskih policijskih enot v EU,« je še dodal Kink.