Bo odstopila

Premier Golob je dal ministrici Švarc Pipan čas, da razčisti zadeve glede nakupa stavbe na Litijski

R.T.
5. 2. 2024, 21.29
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 23.23
Deli članek:

V popoldanskih urah sta se srečala in pogovorila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob.

Bobo
Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob sta pogovorila danes popoldne.

V oddaji Marcel na Televiziji Slovenija je Dominika Švarc Pipan povedala, da je premierju Robertu Golobu ponudila svoj odstop. Premier je ni pozval k odstopu in si bo vzel čas za razmislek. V vsakem primeru ji bo dal najprej čas, dva, tri tedne ali več, da razčisti nepravilnosti glede nakupa preplačane stavbe na Litijski cesti, v kateri naj bi bila sodna palača. Ministrica je hvaležna premierju, da ji je dal čas, za odstop pa se je odločila, da ne bodo padali očitki, da se oklepa stolčka, pa tudi zato, ker se v koaliciji krepijo napetosti.

Ministrica je v pogovoru z voditeljem oddaje Marcelom Štefančičem povedala, da ostaja na položaju, da se zadeve ne bi pometle pod preprogo. "Zelo mi je žal, da mi vodstvo moje lastne stranke SD ni dalo te možnosti, sprašujem se zakaj, čeprav sem jim to sama tudi predlagala," je izpostavila Švarc Pipan. Pravi, da obstaja več indicev, da se je skušalo zakriti zadeve, ena od teh nenavadnosti je, da so v roku 16 ur štirje vpleteni v nakup stavbe zamenjali telefone. Poleg tega se je pokazalo, da so ji prikrivali in prirejali podatke glede dokumentacije, ki ji je bila predložena v pregled pred podpisom pogodbe, ki je na koncu ustrezala točno določenemu ponudniku. Vseh dokazov ministrica ne more razkriti, saj jih je treba zavarovati, preiskati in obdelati pa jih mora policija, tožilstvo in posledično sodišče. 

Ministrici se zdi žalostno, da "stranki SD in SDS prvič v zgodovini paktirata" in želita, da bi se v tej aferi čim manj razčistilo. Zato se sprašuje, če je koalicijska partnerica (SD) sposobna žrtvovati koalicijo, da bi se določene zadeve pometle pod preprogo. Med drugim je Švarc Pipan pojasnila, da je bil sklep glede nakupa sprejet na dopisni seji vlade in ni bilo dejanske obravnave, pa tudi gradivo, ki ga je vlada obravnavala, je bilo precej skopo. A kot je poudarila, obstaja desetina filtrov, strokovnih, pravnih, finančnih in drugih, da se mora, ko zadeva pride na vlado, v dobri veri šteti, da je vse v redu. In v tej dobri veri je bila tudi sama, je pojasnila. Mnenja pa je, da "se stvari še lep čas ne bo prišlo povsem do dna". Po njenih besedah je gotovo veliko tega, česar sama ne more, niti ni pristojna odkrivati in bodo to gotovo počeli pristojni organi.

Pravosodna ministrica je že večkrat omenila, da naj bi bili v sporni nakup vpleteni nekateri njeni strankarski kolegi. Šlo naj bi zlasti za generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta. Svoj del naj bi prispevala tudi vodja finančne službe Janja Garvas in vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček, ki sta bila redno zaposlena v času zadnje Janševe vlade.