Nova Gorica

Avditorij SNG bodo zgradili poleti

Mitja Marussig
5. 2. 2024, 21.20
Deli članek:

Na železniško postajo in Trg Evrope so že prišli gradbinci, ob SNG pa delajo že od lanskega poletja. Bojazni, da zunanjega avditorija ne bi pravočasno zgradili, ni, odprli naj bi ga jeseni. Imel bo tudi javne sanitarije in lokal, kar že dolgo pričakujejo meščani in drugi obiskovalci Borovega gozdička ...

Leo Caharija
Avditorij ne bo le prireditveni prostor, v njem bodo tudi javne sanitarije in lokal.

Začetek projekta zunanjega avditorija je spremljalo veliko negotovosti. Kar tri razpise, med katerimi je ministrstvo moralo »napraskati« dodaten denar, so potrebovali, da so slednjič uspeli izbrati izvajalca, podpisali pogodbo za 3,5 milijona evrov in napovedali gradnjo. Glavna bojazen je bila, da bi šlo kaj narobe ali bi izgubili preveč časa, saj je EPK pred vrati.

Stroji gradbincev podjetja Gitri so prišli na teren septembra lani, do letošnjega poletja morajo zgraditi avditorij s pokritim odrom in spremljajočimi prostori v kleti (od garderob in maskirnice do sanitarij), javne sanitarije, tehnične prostore za avditorij, gostinski lokal s pripadajočimi prostori in teraso ter rampe, stopnišča in sorodne zadeve. »Dela se bodo zaključila po terminskem planu do konca julija 2024, tako da po pridobljenem uporabnem dovoljenju pričakujemo odprtje do septembra 2024,« so nam povedali v podjetju Gitri. Za zdaj so zgrajeni kletni prostori, konstrukcijo za tribune, ki bodo najbolj vidne, bodo postavili do konca marca, ko bodo začeli montirati prefabrikate tribun in izvajati druga obrtniška dela ter zunanjo ureditev. V drugi fazi naj bi naredili pomično streho in pridobili scensko odrsko opremo, denarja zanjo pa v SNG še nimajo.

Na voljo bo 500 sedežev

Z avditorijem, ki bo imel 500 sedežev, na svoj račun ne bodo prišli le obiskovalci prireditev, ampak tudi Borovega gozdička in tamkajšnjega igrišča. Ti so dolga leta opozarjali, da bi morala občina, glede na množičen obisk gozdička in igrišča, zagotoviti javne sanitarije, velika želja pa je tudi gostinski lokal. Oboje se bo uresničilo prav v avditoriju. »Vhod v prostor za javne sanitarije je s severne stani objekta, ki je delno umaknjen pod ploščo avditorija. Javne sanitarije bodo funkcionalno neodvisne od zunanjega avditorija in namenjene tudi obiskovalcem parka ter kavarne,« so potrdili na občini.