Neuradno: V SD v postopek izključitve ministrice

Znane nekatere podrobnosti iz analize, ki jo je Dominika Švarc Pipan predala Golobu

G.G./STA
31. 1. 2024, 14.37
Posodobljeno: 31. 1. 2024, 20.58
Deli članek:

V SD od premierja Roberta Goloba pričakujejo, da jih bo podprl in zahteval odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Ta pravi, da bo spoštovala njegovo odločitev. Po neuradnih informacijah portala N1 naj bi v stranki SD kmalu začeli postopek za izključitev ministrice iz stranke.

Robert Balen
Dominika Švarc Pipan prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe, a v tem trenutku ne bo odstopila.

Za davkoplačevalce pregrešeno drag vladni nakup podrtije na Litijski cesti v Ljubljani, s katerim so določeni posamezniki lepo zaslužili,  je pripeljal do vojne med ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in vrhom stranke SD, stranke, ki ji zaenkrat pripada tudi ministrica.

Premier Robert Golob je danes dejal, da se je po prejemu uradnega predloga SD za razrešitev pravosodne ministrice srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi naenkrat. Ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, zato bo srečanja z njimi nadaljeval, tudi v naslednjih dneh, če bo to potrebno.

V SD, kjer so podporo ministrici že odrekli in jo v ponedeljek pozvali k odstopu, pričakujejo, da bo Golob sledil odločitvi koalicijske partnerice in razrešil ministrico. Ta (še) noče odstopiti. Že včeraj naj bi Golobu predložila nekaj konkretnih dokazov in dokumentov, ki naj bi pričali o tem, da so v sporni nakup stavbe na Litijski vpleteni nekateri njeni strankarski kolegi. Šlo naj bi zlasti za generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki naj bi bil po trditvah pravosodne ministrice vpleten v sporno zgodbo pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Kaj je navedeno v analizi?

Tudi v analizi, ki jo je Švarc Pipan predala premierju, med drugim piše, da se je Žibert za potek posla zanimal pri vodji kabineta ministrice. V analizi je zapisano tudi, da je bila ministrica z možnostjo nakupa nepremičnine za potrebe sodišč seznanjena šele 5. decembra v okviru sestanka na ministrstvu za finance, ne glede na to, da so strokovne službe že od avgusta pripravljale vso dokumentacijo za nakup nepremičnine. Prav tako iz analize izhaja, da je iz dokumentacije ministrstva razvidno, da je bila stavba na Litijski že marca razpoznana kot možna lokacija za umeščanje sodišč, torej še pred razpisom za informativno zbiranje ponudb. "Iz teh ugotovitev izhaja, da so bile podlage za nakup nepremičnine zavajajoče in netočne, na kar so bili odgovorni uslužbenci opozorjeni," piše v dokumentu, ki ga je pridobila STA.

"Iz komunikacije med ministrico in generalnim sekretarjem Gojkovičem je razvidno, da ministrice ni nihče opozoril na kakršnekoli nepravilnosti pri postopkih v zvezi z nakupom nepremičnine in potencialnimi tveganji. Takih opozoril po navedbah generalnega sekretarja Gojkoviča tudi on ni dobil. Po njegovem vedenju naj bi postopki potekali v skladu s predpisi in protokoli na ministrstvu, saj so odgovorne osebe podale svoje parafe na vse dokumente," še piše v analizi.

Primož Lavre
Robert Golob se bo pogovoril tudi s Tanjo Fajon.

Zgrožena nad izjavo Tanje Fajon

Danes je ministrica povedala, da so na pravosodnem ministrstvu po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča pregledali vso dostopno dokumentacijo in ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost. "Vse bolj kaže, da gre za načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi," je bila ostra Dominika Švarc Pipan. Kdo? Po njenem vedenju gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih, je poudarila ministrica, ki je ni skoparila s kritiko na račun predsednice stranke SD.

"Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi," je opozorila Dominika Švarc Pipan, ki od ponedeljka ni govorila s predsednico stranke, prav tako so jo v stranki v ponedeljek izključili iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke, tako da z njimi ne more komunicirati. Kot ministrica prevzema objektivno odgovornost, saj je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. "Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo," je poudarila ministrica, ki je zdaj zagotovo ni več v dobrih odnosih z vodstvom stranke SD.

Fajon trdi, da ministrica manipulira in laže

Tanja Fajon je vrnila ostre besede. Ministričine obtožbe po njenih besedah presegajo vse mere dobrega okusa. "Kar ministrica s svojimi izjavami počne, da kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, da manipulira in tudi laže, sem globoko razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena," je poudarila. Ob tem je zavrnila tudi očitke, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. "Ali je to edina laž, ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke," je dejala Fajon.

Portal N1 medtem poroča, da naj bi Socialni demokrati po njihovih neuradnih informacijah še v tem tednu začeli postopek izključitve Dominike Švarc Pipan iz stranke. To naj bi storili zaradi njenega "javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena." Kot še dodajajo na portalu, je v vrstah SD izključitev razmeroma dolgotrajen postopek, pri čemer bo Švarc Pipan pozvana tudi na zagovor.