Ne bo odstopila

Dominika Švarc Pipan zgrožena nad izjavo Tanje Fajon! S prstom pokazala tudi na člane stranke SD

G.G./STA
31. 1. 2024, 10.04
Posodobljeno: 31. 1. 2024, 11.50
Deli članek:

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan kljubuje pozivom iz stranke SD, kjer bi si želeli njenega odstopa. Tega pa ne bo storila, saj bi se lahko s tem vse pometlo pod preprogo in bi se zgodbe, kot ta z nesrečno stavbo na Litijski, nadaljevale.

Sa.R.
Ministrica za pravosodje želi še na svojem položaju razščistiti, kdo je odgovoren za neekonomski nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Pred sejo vlade je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan sporočila, da zaenkrat še ne bo odstopila. Na včerajšnjem srečanju s premierjem Robertom Golobom naj bi mu predložila tudi nekaj konkretnih dokazov in dokumentov, ki naj bi pričali o tem, da so v sporni nakup stavbe na Litijski vpleteni nekateri njeni strankarski kolegi. Šlo naj bi zlasti za generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki naj bi bil po trditvah pravosodne ministrice vpleten v sporno zgodbo pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Danes je ministrica povedela, da so na pravosodnem ministrstvu po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča pregledali vso dostopno dokumentacijo in ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost. "Vse bolj kaže, da gre za načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi," je bila ostra Dominika Švarc Pipan. Kdo? Po njenem vedenju gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih, je poudarila ministrica.

Sa.R.
Generalni sekretar SD Klemen Žibert in predsednica SD Tanja Fajon.

"Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi," je opozorila Dominika Švarc Pipan, ki od ponedeljka ni govorila s predsednico stranke, prav tako so jo v stranki v ponedeljek izključili iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke, tako da z njimi ne more komunicirati.

Kot ministrica prevzema objektivno odgovornost, saj je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. "Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo," je poudarila ministrica, ki je zdaj zagotovo ni več v dobrih odnosih z vodstvom stranke SD.

Zadnjo besedo bo imel Golob

Zadnjo besedo glede njenega morebitnega odstopa bo imel Golob. Njegovo odločitev bo spoštovala, je dejala Dominika Švarc Pipan. Podrobne ugotovitve glede primera nakupa sodne stavbe na Litijski cesti pa bo predstavila v prihodnjih dneh oziroma najkasneje v odgovoru na interpelacijo, ki so jo zoper njo v DZ v ponedeljek vložili v poslanski skupini SDS.

Simon Starček je nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje, ki je v času zadnje vlade Janeza Janše kratek čas začasno vodil finančno upravo (Furs), nato pa je bil namestnik generalnega direktorja Ivana Simiča.

Ministrica pravi, da si "na nek način" želi interpelacije, saj bo to priložnost, da "v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž" razkrije vse, kar doslej še ni bilo znano o spornem nakupu, tudi o tem, kdo je bil vpleten vanj znotraj in zunaj ministrstva za pravosodje. Zaradi nakupa so danes sprožili odvzem ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so sodelovali pri poslu, ob čemer sta dve trenutno na bolniški, je poudarila. "To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in tudi vodja pravne službe, ki je pregledoval in pripravljal pogodbo, Jure Maleš. Vpleteni so bili po naših ocenah tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva. O teh imenih je še prezgodaj govoriti, ker določene podrobnosti še ugotavljamo," je poudarila.

Ministrica za pravosodje se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Za omenjen nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

 ministrica od ponedeljka ni govorila s predsednico stranke Tanjo Fajon, prav tako so jo v stranki v ponedeljek izključili iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke, tako da z njimi ne more komunicirati.