Varnostna grožnja

Dijak grozil s streljanjem na ljubljanski šoli, policija izvedla nujne ukrepe

D.K.
25. 1. 2024, 11.21
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 14.09
Deli članek:

S PU Ljubljana so danes sporočili, da so bili v tem tednu obveščeni o sumu groženj v okolju ene izmed izobraževalnih ustanov na območju Ljubljane.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

O omenjenem dogodku je pred tem že poročal spletni portal 24ur.com. Kot so navedli na njihovi spletni strani, so bili s strani enega od staršev obveščeni, da je dijak na izmed ljubljanskih srednjih šol sošolcem povedal, da je pripravil načrt, datum in orožje za streljanje na šoli.

Dogodek so za 24ur.com potrdili tudi na srednji šoli, kjer so bili v sredo zjutraj anonimno obveščeni, da obstaja morebitna varnostna grožnja. Nemudoma so stopili v stik s policijo in obvestili ustrezne inštitucije. S starši so opravili razgovor in mladoletni osebi izdali sklep o prepovedi prisotnosti pri pouku in drugih oblikah izobraževalnega dela do zaključka vodenja vzgojnega postopka, navaja spletni portal 24ur.com.

Po poročanju portala Ljubljana info je do dogodka prišlo na Srednji medijski in grafični šoli. Gre pa za dijaka prvega letnika. 

Kaj pravi policija?

"Na obvestilo smo se nemudoma odzvali in v sodelovanju s šolo in roditelji izvedli prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja, ki jih bomo izvajali, dokler bo to potrebno. Hkrati so policisti zavarovali dokaze in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja," so pojasnili.

"Drugih informacij o postopku, ki še poteka, vam zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov ne moremo nuditi," so dodali in k spoštovanju zakonodaje na tem področju, saj gre za mladoletno osebo, pozvali tudi medije. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, so napovedali.

Ob tem so tudi spomnili, da se policisti odzovejo na vsak tovrstni primer in ob prijavi ali zaznavi groženj nemudoma izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverijo vse okoliščine in ukrepajo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščajo pristojne službe.

"Hkrati pozivamo vse, ki imajo kakršne koli informacije o kakršnem koli pojava nasilja ali groženj ali drugih kaznivih ravnanjih, da tem takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše in roditelje, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije," so zapisali.