Takojšnje ukrepanje

Upokojenci v Zdusu prepričani, da zdravniki stavkajo le za višje plače

G.G./STA
15. 1. 2024, 13.01
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 13.06
Deli članek:

Kaj menijo o stavki Fidesa v društvu, ki zastopa skupino prebivalcev, ki se najpogosteje srečuje zdravniki.

Sašo Radej
Zdravniki stavkajo. Upravičeno?

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se pridružuje nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fidesa, saj je po njihovem prepričanju to stavka le za višje plače in ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu.  "V bran vsem dostopnemu javnemu zdravstvu pozivamo DZ, da čimprej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga imajo poslanske skupine že na svojih mizah," so zapisali in dodali, da je z novelo zakona o zdravniški službi nujno sistemsko preprečiti plazečo se privatizacijo v zdravstvu po ameriškem vzoru, katere cilj je le dobiček, ne pa zadovoljevanje potreb ljudi po zdravstvenih storitvah, menijo. Na podlagi informacij svojih članov, je pri nas zaradi nedelujočega sistema v zdravstvu vedno več takih, ki si zasebnih zdravstvenih pregledov ne morejo privoščiti, do svojega osebnega zdravnika pa ne morejo priti, ali pa ga sploh nimajo, opozarjajo. Vse to po njihovem mnenju terja takojšnje ukrepanje ministrstva za zdravje in vlade, saj gre za ustavno kršitev temeljne človekove pravice, dostopa do zdravstvene oskrbe.

Zdravniki pod okriljem Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides po njihovem mnenju spretno izkoriščajo sleherni trenutek za zaostrovanje razmer. "Stanovska hipokrizija torej in brezkompromisni boj za privatizacijo zdravstva s katerim Fides hodi z roko v roki, namesto da bi ost puščice usmeril nanj," so bili ostri. Tako kot v vseh poklicih in stanovskih združenjih, so tudi zdravniki z zvrhano mero empatije, ki dokazujejo, da je bil normativ preveč znižan in da je v rednem delovnem času vendarle mogoče opraviti bistveno več, kar so sporočili tudi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato bi prej pričakovali, da bi bil njihov glas bolj odmeven predvsem v okviru sindikata zdravnikov, zdravništva in Zdravniške zbornice, menijo. "Na koncu pa si dovolimo sposoditi Fidesov slogan, Dovolj nam je. Res je, dovolj nam je!" so še zapisali.

Opozarjajo, da primanjkuje vsega kadra

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri začeli stavko, dopoldne pa so z zbori stavkajočih, kjer so predstavili zahteve, za pol ure prekinili delo. Članica stavkovnega odbora sindikata Fides Ana Lina Vodušek je po zboru dejala, da so se na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbrali v velikem številu in tako sporočili, da imajo dovolj sprenevedanja vlade. Opozorila je, da so ogorčeni nad tem, da se "v zdravstvu ves ta čas ni zares nič naredilo oziroma vsaj ne v pravi smeri". Meni, da še naprej poteka razgradnja javnega zdravstva, ki se kaže z odhodi kadra. "Vsega kadra od administratork, medicinskih sester, inženirjev, fizikov, računalničarjev, podpornih služb in seveda zdravnikov," je naštela. Po njenih besedah želijo, da vlada upošteva, kar so se že dogovorili na pogajanjih v preteklosti in tudi podpisali. Ob tem si prizadevajo za nov zdravstveni plačni steber za vse zdravstvene delavce, konkurenčne delovne pogoje in ureditev konkurenčne zaposlitve "za ohranitev kadra, zato da ni lepše drugje, kjer je manj obremenitev in boljša plača".

Na onkološkem inštitutu sicer obravnavajo vse bolnike, stavka pa se je občutila med današnjim zborom stavkajočih, ko je bilo delo moteno. Zbor stavkajočih bodo ponovili tudi v četrtek ob 8.00. Vodušek je opozorila, da če se bo stavka nadaljevala, jo bodo z naslednjim tednom zaostrovali, onkološki bolniki pa zato zagotovo ne bodo oškodovani.