Rdeča luč v Bruslju

V Franciji bodo zaradi neustreznega prikaza zvezd uničili milijone kovancev

J.V./STA
15. 1. 2024, 12.40
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 12.42
Deli članek:

V Franciji bodo morali uničiti 27 milijonov sveže skovanih evrskih kovancev, ker način prikaza zvezd EU ni v skladu s standardi Evropske komisije. Državna kovnica je začela izdelovati nove kovance evrskih centov s popravljeno podobo, neustrezne kovance pa bodo pretalili.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Francoska kovnica La Monnaie de Paris bo morala pretaliti 27 milijonov kovancev za 10, 20 in 50 centov. Kovance, ki imajo nov francoski dizajn, bi morali dati v obtok z januarjem. Vendar pa Evropska komisija podobe kovancev ni odobrila, je pred dnevi poročal francoski časnik Les Echos, ki se sklicuje na državno kovnico. Francoske oblasti so novembra lani Evropsko komisijo obvestile o nameri izdelave novih kovancev, vendar pa je kovnica začela z delom, še preden so dobili uradno potrditev iz Bruslja, da bi jih lahko dala čim prej v obtok.

Štiri dni po začetku izdelave je Bruselj zavrnil podobo kovancev s pojasnilom, da na strani, ki prikazuje Evropo, zvezde EU niso dovolj jasno vidne. Državna kovnica je zatem Bruslju posredovala nov osnutek podobe kovancev, ki ga je Evropska komisija odobrila konec decembra lani. Izdelava novih kovancev je v teku, ponesrečene kovance pa bodo predelali. Finančna škoda bi po poročanju Les Echos lahko znašala od 700.000 do 1,2 milijona evrov.

Države članice, ki uporabljajo evro, lahko po pravilih EU spremenijo nacionalno stran evrskih kovancev vsakih 15 let, vendar za to potrebujejo odobritev Evropske komisije. Vsi evrski kovanci imajo enotno evrsko stran, hrbtno stran pa oblikuje vsaka država članica s svojimi motivi. Vsi kovanci imajo sicer na kolobarju 12 zvezd z zastave EU.