Istvan Tiborcz

Orbanov zet zapravljal v Beogradu; poskrbel za največjo posamezno transakcijo v Srbiji

J.V./STA
15. 1. 2024, 12.35
Deli članek:

Madžarska skupina BDPST, ki je v večinski lasti zeta madžarskega premierja Viktorja Orbana Istvana Tiborcza, je v Beogradu kupila 11 poslovnih stavb, piše portal Forbes Srbija. Stavbe skupne površine 121.500 kvadratnih metrov so del petih poslovnih parkov, kupila pa jih je družba Diofa Fund Management, ki je del skupine BDPST.

Profimedia
Viktor Orban

Iz svetovalnega podjetja za nepremičnine CBRE, ki je svetovalo pri transakciji, so sporočili, da gre za največjo posamezno transakcijo tako v Srbiji kot na trgu jugovzhodne Evrope. Vseh 11 zgradb oz. pet poslovnih parkov je v Novem Beogradu. Največji park je Green Heart, ki obsega pet zgradb skupne površine 46.000 kvadratnih metrov. Sledita park FortyOne s tremi zgradbami skupne površine 28.000 kvadratnih metrov in 19 avenue s 17.000 kvadratnimi metri površine. Četrti in peti park obsegata vsak po eno zgradbo s po 17.000 in 13.500 kvadratnih metrov skupne površine.

Vsakega od petih poslovnih parkov upravlja zasebno podjetje, nobeno od njih pa po pisanju Forbesa Srbija nima zaposlenih. Vseh pet podjetij skupaj je imelo več kot 35 milijonov prihodkov in 12,5 milijona evrov dobička. Forbes Srbije še piše, da so vsa podjetja v zadnjem letu spremenila svoje računovodske izkaze. Če bi upoštevali podatke iz teh poročil, prijavljena vrednost prodanih objektov znaša okoli 275 milijonov evrov.

Agencija za gospodarske registre je minuli teden objavila spremembe v vodstvih vseh petih podjetij. Daniela Jellineka sta na mestu direktorja vseh petih podjetij zamenjala Mirko Smiljanić in madžarski državljan Marton-Kalmar Nagy. Jellinek je lastnik skupine Indotek, od katere je Diofa Fund Management kupil 11 poslovnih stavb. Je eden najbogatejših poslovnežev na Madžarskem, tamkajšnji mediji pa so pisali, da je dolgoletni poslovni partner Istvana Tiborcza. Tiborcz je od Jellineka kupil tudi sklad Diofa Fund Management. Tiborczev poslovni razcvet se je začel po tem, ko se je leta 2015 poročil s hčerko madžarskega premierja Rahel. Takrat je ustanovil tudi skupino BDPST.