Knjižnica Ivana Potrča na Ptuju

So bili pogoji nekomu pisani na kožo? Sprememb očitno ne bodo uveljavili

Mojca Zemljarič
11. 1. 2024, 21.15
Deli članek:

Mestna občina Ptuj kot največja med ustanoviteljicami regijske Knjižnice Ivana Potrča Ptuj se je odločila za spremembo njenega ustanovitvenega akta v delu, ki definira pogoje za mesto direktorja.

Črtomir Goznik
Knjižnica Ivana Potrča Ptuj ima status območne knjižnice za ptujsko-ormoško območje, kar pomeni tudi sofinanciranje dejavnosti od ministrstva za kulturo.

Kot kaže, sprememb odloka o knjižnici tako ali tako ne bodo uveljavili, saj zanje na vseh občinskih svetih podpore ni bilo. Knjižnica Ivana Potrča Ptuj ima 11 občin ustanoviteljic, s spremembami ustanovitvenega odloka morajo soglašati vse, brez izjeme, sicer odlok ne more stopiti v veljavo. Ker so Ptujčani v odlok posegli v delu, ki definira pogoje zasedbe direktorskega mesta, se je med občinarji na podeželju pojavil dvom, ali morebiti v mestu že nimajo izbranega kandidata za naslednjega direktorja in mu s spremembo odloka pripravljajo »teren«.

Na ta očitek so v Mestni hiši odgovorili, da ima sedanje vodstvo še kar nekaj časa mandat. Domneve, da bi MO Ptuj pogoje za zasedbo direktorske funkcije spisala nekomu na kožo, so označili za nenavadne. »Dejstvo je, da je izbirni postopek za imenovanje direktorja v pristojnosti sveta zavoda. Ustanovitelj v ustanovitvenem aktu določi zgolj osnovne pogoje za zasedbo delovnega mesta, ki morajo biti v skladu z zakonodajo, hkrati mora odražati načelo enakosti in ne sme preferirati določene skupine oseb,« so pojasnili v kabinetu županje MO Ptuj Nuške Gajšek.

Zakaj spremembe odloka

Povedali so tudi, zakaj so se lotili sprememb ustanovitvenega odloka. »Natančneje smo definirali pogoj glede izobrazbe, k dosedanjemu pogoju univerzitetne izobrazbe, ki smo ga podrobneje razdelali, smo dodali še bolonjski sistem izobraževanja. Znižali smo pogoj potrebnih vodstvenih delovnih izkušenj – z najmanj pet na najmanj tri leta. Dodali smo pogoj najmanj sedem let delovnih izkušenj, ki do zdaj ni bil predpisan. Z Zakonom o knjižničarstvu in Pravilnikom o bibliotekarskem izpitu smo uskladili pogoj glede opravljanja strokovnega izpita iz bibliotekarstva. S tem smo upoštevali načelo enakosti – da lahko kandidat za direktorja, enako kot ostali strokovni delavci v knjižničarstvu, strokovni izpit opravijo naknadno. Dopolnili smo tudi pogoje o predloženem programu dela, in sicer za obdobje pet let.«

V Mestni hiši so navedli, da so bili temeljni razlogi za spremembo odloka uskladitev s področno zakonodajo in možnost širšega nabora prijavljenih kandidatov, tudi tistih, ki imajo vodstvene in vodilne izkušnje, organizacijske in vodstvene sposobnosti, poznajo dejavnosti s področja kulture, pa ob kandidiranju še ne izpolnjujejo pogoja opravljenega strokovnega izpita iz bibliotekarstva. Podobni pogoji so tudi večinska praksa ustanoviteljev drugih knjižnic, so dodali.

Črtomir Goznik
Spremembe v delu odloka, ki govori o pogojih za imenovanje direktorja, in jih je oblikovala MO Ptuj pod vodstvom županje Nuške Gajšek, ne bodo zaživele, saj niso dobile potrditve na ostalih občinskih svetih zunaj mesta.

V knjižnici menijo, da mora direktor poznati stroko

V vodstvu knjižnice so ob spremembi pogojev za direktorsko funkcijo izrazili bojazen, da bi lahko na vodilno mesto prišel nekdo, ki dela zavoda in stroke ne pozna. Knjižnica v skladu z odlokom nima dveh direktorjev (strokovnega in poslovodnega), ampak samo enega. Ta naj bi dobro poznal strokovno področje dela. »Ocenjujemo, da je zniževanje kriterijev za delovno mesto direktorja tako v smislu zahtevanih vodstvenih izkušenj kot v smislu poznavanja bibliotekarske stroke nesprejemljivo, saj ni mogoče pričakovati, da bi javni zavod izpolnjeval svoje naloge, poslanstvo in strokovne standarde, če ga vodi oseba, ki s področja dela zavoda nima izkušenj. Imamo status osrednje območne knjižnice za Spodnje Podravje, zato je še toliko pomembnejši vidik, da je za strokovno vodenje odgovorna kompetentna oseba. Ob tako ohlapnih pogojih, ko strokovni izpit iz bibliotekarstva ob imenovanju ni več zahtevan, postaja pogoj strokovnega poznavanja področja dela zavoda nedefiniran oziroma zelo ohlapen. Od kandidata se sicer zahteva poznavanje dejavnosti s področja kulture, kar pa je zelo splošen in veliko širši pojem od poznavanja bibliotekarstva,« je razložila direktorica knjižnice Milena Doberšek. Dodala je, da je podobno stališče zavzel tudi svet zavoda.

Črtomir Goznik
Direktorica Knjižnice Milena Doberšek ima mandat še dobri dve leti, do aprila 2026.

Občina odziv knjižničarjev ocenjuje kot nekorekten

V knjižnici menijo, da če se odlok spreminja, bi bilo treba k spremembi pristopiti celostno, ne samo v delu glede pogojev za imenovanje direktorja. S tem se v Mestni hiši strinjajo. Povedali so, da bi odlok, ki je iz leta 2009, celostno spremenili, ko bo končan sedanji postopek na občinskih svetih. Je pa že danes dejstvo, da namera ptujske občine, ki bi spremenila pogoje za zasedbo direktorske funkcije v knjižnici, ne bo uspela. Kar nekaj občinskih svetov je namreč predlagane spremembe zavrnilo. Da bi sprememba obveljala, bi jo morale potrditi vse občine. »Očitno pa je vodstvu knjižnice pri drugih ustanoviteljih uspelo vzbuditi dvom s svojimi razlogi. Takšen odziv vodstva knjižnice se nam ne zdi ravno korekten,« so povedali v ptujski mestni hiši.