Višinska bolezen

V Avstriji žalujejo, na vrhu Afrike umrl 27-letni Philipp

R.T.
11. 1. 2024, 19.07
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 19.09
Deli članek:

Med vzponom na najvišjo goro v Afriki je življenje izgubil 27-letni Avstrijec.

Profimedia
Kilimandžaro

Kljub 27 letom je bil Philipp P. iz vasice Schwand im Innkreis v Zgornji Avstriji že izkušen gornik. Prejšnji teden se je skupaj z dvema prijateljema podal v Tanzanijo, da bi se skupaj povzpeli na Kilimandžaro, z 5895 metri nadmorske višine najvišjo goro na afriški celini.

Kljub mladosti in dobri fizični kondiciji je 27-letnik ob vzponu začel čutiti simptome višinske bolezni. Njegovo zdravstveno stanje se je začelo hitro slabšati, zato so morali na goro poklicati helikopter, ki ga je odpeljal v dolino. Pristal je v bolnišnici v Tanzaniji, kjer je v torek umrl. »Zdaj lahko potrdimo smrt državljana,« so za Kronenzeitung potrdili na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

»Vsi smo pretreseni. Z družino smo v zelo prijateljskih odnosih. Neverjetna drama je,« se je na vest o Philippovi smrti v solzah odzvala županja tamkajšnje občine Daniela Probst. Philippa je opisala kot »dobrega človeka, ki je bil aktiven gasilec in je veliko deloval kot prostovoljec.« Njegovo truplo zaenkrat ostaja v Tanzaniji, a je njegova družina že začela postopke za vrnitev v Avstrijo.