St Nikolas

Iran v Omanskem zalivu zasegel naftni tanker

A.S./STA
11. 1. 2024, 18.23
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 18.26
Deli članek:

Iranska mornarica je na podlagi sodne odločbe v Omanskem zalivu zasegla ameriški naftni tanker, je danes poročala iranska tiskovna agencija Irna. Tanker je bil že lani v središču spora med ZDA in Iranom, ko ga je zasegla ameriška mornarica in s tem preprečila dobavo iranske nafte na Kitajsko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na tanker St Nikolas, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, so se v bližini omanskega mesta Sohar vkrcali oboroženi napadalci. Tanker, ki bi sicer moral v turško mesto Aliaga dobaviti iraško nafto, se je nato preusmeril proti iranskim vodam, je sporočilo britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey.

Z zaseženim tankerjem upravlja grška ladjarska družba Empire Navigation. Na krovu tankerja pa naj bi bila 19-članska posadka, od tega 18 filipinskih državljanov in en grški državljan.

Tanker je bil že lansko leto vpleten v spor med ZDA in Iranom. Ameriška mornarica je namreč ladjo zasegla septembra v okviru operacije, s katero je skušala preprečiti dobavo iranske nafte na Kitajsko. Po incidentu je Iran zagrozil, da se bo na zaseg odzval.

Incidenti s tankerji v Omanskem, pa tudi v Perzijskem zalivu, niso redki. Iran je v preteklosti že zasegel več tankerjev tujih držav. Po navedbah ZDA naj bi Iran samo od leta 2021 oviral, napadel ali zasegel okoli 20 ladij, ki so plule pod mednarodnimi zastavami. Zasegi ladij so pogosto povzročili politične napetosti, tudi v odnosih z ZDA.