Plagiatorstvo

Dvojni doktor Snežič dobil tožbo in ohranil laskavi naziv

S.R.
11. 1. 2024, 18.13
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 18.16
Deli članek:

Rok Snežič, razvpiti dvojni doktor prava, lobist in za povrh še »doktor« davčnih utaj je na mariborskem upravnem sodišču zabeležil zanj pomembno zmago.

Robert Balen/Večer
Rok Snežič je doktoriral tudi na pravni fakulteti v Banjaluki.

Senat mariborskega upravnega sodišča je namreč ugodil tožbi Roka Snežiča zoper Evropsko pravno fakulteto Nove univerze v Novi Gorici, ki je razvpitemu podjetniku leta 2021 odvzela znanstveni naziv, poroča časnik Večer. Spomnimo, Snežiču je grozilo, da bo zaradi suma plagiatorstva ostal brez doktorskega naziva, ki ga je pred desetimi leti pridobil na Evropski pravni fakulteti novogoriške Nove univerze. Tam je doktoriral s področja davkov, a se je njegova doktorska naloga leta 2020 znašla pod drobnogledom senata Nove univerze iz Nove Gorice. Kot je takrat poročal portal necenzurirano.si, je postopek po tem, ko je naročil pregled besedila Snežičeve doktorske naloge z antiplagiatorskim programom, predlagal dekan Evropske pravne fakultete dr. Jernej Letnar Černič.

Senat Nove univerze iz Nove Gorice mu je po poročanju Večera marca 2021 z odločbo znanstveni naziv odvzel z obrazložitvijo, da je njegova doktorska naloga Primerjalno pravni prikaz obdavčitve nepremičnin in utaje davčnih obveznosti s poudarkom na ustavnopravnem vidiku v Sloveniji in državah bivše Jugoslavije plagiat. Snežič je posledično na upravno sodišče vložil tožbo, v kateri je zahteval razveljavitev sklepa in vrnitev znanstvenega naziva. V teh dneh je po poročanju časnika dočakal odločitev senata upravnega sodišča, ki je njegovi tožbi ugodil, odločitev fakultete razveljavil, zadevo pa vrnil v ponovno odločanje senatu Evropske pravne fakultete.

Zavestno ali nezavestno

Po poročanju Večera je iz odločitve sodišča mogoče razbrati tudi, da je fakulteta oktobra 2016 prejela prijavo o sumih, da gre pri Snežičevem doktorskem delu za plagiat. Fakulteta je Snežiča najprej pozvala, naj nalogo posreduje v elektronski obliki, nato pa jo je analizirala z antiplagiatorskim programom. Izkazalo se je, da naj bi bilo njegovo doktorsko delo v 16 odstotkih enako diplomskemu delu neke študentke na fakulteti za upravo ljubljanske univerze iz leta 2008, pri čemer Snežič avtorstva naj ne bi bil navajal. Člani komisije senata sicer niso bili enakega mnenja glede tega, ali je Snežič zavestno kopiral tuji tekst. Fakulteta je posledično ponovila pregled naloge, a komisija v zaključnem poročilu ni predlagala brezpogojne sprožitve postopka za odvzem znanstvenega naziva. Je pa po poročanju Večera senat odločil, da mu naziv odvzame. Kot je zapisal v odločbi, iz pregleda doktorske disertacije izhaja, da Snežičeva naloga v bistvenem delu ni lastno delo tožnika, Snežič pa je v nekaterih delih tako kopiral tekst, da niti ni spremenil zapisov iz ženske oblike v moško.

Odločati bodo morali še enkrat

Snežič je pritožbi zatrdil, da sta tako on kot študentka uporabila besedilo, ki je bilo objavljeno na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije. Opozoril je še, da je odločba senata neustrezno obrazložena, saj da iz obrazložitve ni jasno, v katerem delu naj bi naloga bila in v katerem ne njegovo lastno delo. Temu je po poročanju časnika pritrdil tričlanski senat sodišča, ki je v obrazložitvi pojasnil še, da se sodišče v zadevi ni spuščalo v presojo dejanskega stanja. Tožbi je ugodilo, odločitev o odvzemu doktorata odpravilo in zadevo pa vrnilo nazaj v ponovno določanje senatu Nove univerze iz Nove Gorice, ki bo moral še enkrat presojati, ali gre pri Snežičevem doktoratu za plagiat ali ne.